Підприємства Держрезерву зроблять самоокупними

Джерело:  AgroPortal.ua
Держрезерв

Організації Державного агентства резерву розпочали перетворення на державні підприємства.

Про це йшлося під час наради під головуванням заступника міністра економіки Ігоря Фоменка за участі керівництва Державного агентства резерву та керівників державних організацій зі сфери управління агентства, говориться у повідомленні Мінекономіки.

«Ми всі розуміємо — триває війна, і всі кошти, які збирає держава, йтимуть насамперед на посилення обороноздатності. Тому наше завдання — максимально прискорити перетворення організацій на самоокупні державні підприємства, які зароблятимуть кошти на власне утримання і для держави. Якщо керівникам організацій для прискорення процесу потрібна допомога Міністерства економіки, ми готові її надати», — зазначив, відкриваючи нараду, Ігор Фоменко.

Як йшлося під час наради, сьогодні практично всі держорганізації перебувають на тій чи іншій стадії оформлення права власності — при тому, що це питання до цього не розглядалося протягом десятків років. Також практично всі організації мають на своїх рахунках достатньо коштів, щоб забезпечити всі заходи з реорганізації.

Керівниками організацій були озвучені чіткі терміни проходження етапів реорганізації.

Ключові зміни, що запроваджуються реформою:

  • Розмежовуються поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей.
  • Чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, завдання та повноваження інших відповідальних органів держвлади.
  • Запроваджуються інститути резервування та відповідального зберігання (зокрема зберігання за межами країни), обов’язкове страхування матцінностей, що резервуються чи розміщуються на відповідальне зберігання  в Україні, передбачаються міжнародні банківські гарантії для зберігання за кордоном.
  • Впроваджуються механізми, які забезпечать своєчасне освіження матеріальних цінностей у разі необхідності їх списання з подальшою переробкою або утилізацією, встановлюються чіткі терміни зберігання та освіження матрезервів тощо.
  • Продаж матеріальних цінностей державного матеріального резерву — виключно на електронному аукціоні, який проводиться в електронній торговій системі.
  • Запроваджується єдиний реєстр державних резервів, посилюється контроль за державними резервами та відповідальність за порушення законодавства, умов договору зі збереження тощо.

Закон набирає чинності з 16 грудня 2023 року.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!