Перспективи проведення посівної кампанії-2023 на Запоріжжі

Джерело:  МИГ
сев

Про ситуацію в аграрному секторі нашої області на сьогодні та перспективи посівної кампанії-2023 «МИГу» розповів заступник директора департаменту агропромислового розвитку Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Ясинецький.

– До війни в Запорізькій області оброблялось 1,88 млн га ріллі. Минулого року, після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, проведення польових робіт було можливим на площі близько 268-ми тисяч гектарів. Це 14,2 відсотка від загальної площі ріллі. Але сільгосптоваровиробники своєчасно зорієнтувалися та в декілька разів збільшили посів зернових на підконтрольній території.

Станом на кінець березня цього року 80 відсотків ріллі [1,497 млн га] знаходиться на окупованій території або на території, де відбуваються активні бойові дії.

З осені під урожай 2023 року аграрії посіяли озимих культур на зерно майже 47 тис. га – тобто 144 відсотка до прогнозу. У тому числі пшениці 43 тис. га – 137 відсотків до прогнозу. Крім озимих зернових, посіяно ріпаку майже 18 тис. га – 170 відсотків до прогнозу.
Валовий збір зернових та зернобобових культур на підконтрольній території області очікується отримати в межах 220 тис. тонн, у тому числі продовольчого зерна пшениці – 130 тис. тонн.

Ємність дев’яти елеваторів, які знаходяться на підконтрольній території області, становить 325 тис. тонн.
Сівба ярових культур цього року проводитиметься на підконтрольних територіях Запорізького району та частини Пологівського на загальній площі близько 123 тис. га [6,5 відсотка від площі ріллі по області].

Але для проведення весняно-польових робіт першочергово потребують в гуманітарному розмінуванні 1232 га земель сільськогосподарського призначення Запорізького району. На сьогодні піротехнічними підрозділами ГУ ДСНС України у Запорізькій області вже розміновано 1200 га.

У цьому році 99 аграрних підприємства області для закупівлі дизельного палива, бензину, добрив залучили понад 204 млн грн. кредитних ресурсів. Щоправда однією з обов’язкових умов надання банківськими установами кредитів аграріям Запорізької області є розташування сільськогосподарських угідь на відстані 40–50 кілометрів від лінії ведення активних бойових дій.

На цей час господарства провели підживлення мінеральними добривами озимих культур на площі 15 тис. га та підготували грунт на площі 20 тис. га для сівби ярих культур. Деякі сільгосптоваровиробники вже розпочали сівбу ранніх зернових культур.
Станом на 28 березня на підконтрольній території області посіяно 1000 га ярого ячменю та 500 га гороху.

Посівна компанія триває.

Вартість посівної цього року буде дорожча майже на 50 відсотків

Вартість посівної у 2023 році зросла проти минулого року на 45 — 50 відсотків. Доходи фермерів знизилися, тому використання добрив через зависокі ціни та дефіцит теж впаде на 60 відсотків. Такий прогноз дала віцепрезидентка НААН Ануш Балян, – повідомляється на сайті газети Верховної Ради України.

«Мінеральні добрива зростуть у ціні вдвічі, засоби захисту рослин — на 15 — 20 відсотків. Суттєво підскочила й вартість логістики, а це теж прямі витрати сільгоспвиробників», — зазначила вона.

У Мінагрополітики вже підрахували, що сукупна вартість посівної може становити приблизно 292,3 млрд грн. Це з урахуванням дешевшої осінньої кампанії. Ціна саме весняної може зрости до 228,2 млрд. Раніше експерти агроринку прогнозували, що через бойові дії та окупацію, а також через економічні чинники засіяні площі цьогоріч буде скорочено на 45 відсотків, а врожайність впаде на 60 відсотків.

«Використання добрив через драконівські ціни та дефіцит за прогнозами теж впаде на 60 відсотків. Це нищівний удар по врожайності та якості», — зауважила віцепрезидентка НААН.

Слід зазначити, що торік через подібні складнощі врожайність, у порівнянні з 2021 роком, вже була меньшою. Зокрема на Запоріжжі врожайність тієї ж пшениці в середньому на вісім центнерів із гектара була нижчою. Але обсяг зібраного врожаю продовольчої пшениці повністю покрив потреби області. В цілому Запорізький регіон був забезпечений на поточний сезон продовольчим зерном для виробництва хліба, борошна та круп.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!