Перспектива середнього врожаю зберігається. У Гідрометцентрі розповіли про вплив погоди на зернові та олійні

Джерело:  AgroPortal.ua
стан посівів

За даними Укргідрометцентру, у квітні в Україні випало настільки багато дощів, що ця волога підтримувала достатнє зволоження ґрунту на переважній частині площ, задіяних під озимі культури, навіть під час бездощового періоду. Як такої засухи в Україні весною не було.

Тетяна Адаменко, керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України

Осередки напруги з вологою були лише в Одеській області, по решті південних областей дані відсутні, спостереження там не ведуться. Говорити сьогодні про засуху не можемо. Тим більше, що зараз уже починається період достигання озимих культур, тож потреба у зволоженні скорочується. Тому зменшення запасів вологи у метровому шарі ґрунту не є шкодочинним, навпаки — покращуються умови визрівання зерна. Тож з озимою групою культур у нас все нормально, і навіть дуже добре.

Овес та ячмінь потерпали від браку вологи

Ситуація з ярими посівами дещо інша. Ранні зернові, як-от овес, ячмінь, сіються переважно у першій половині квітня, на півдні — в кінці березня. Майже щоденні квітневі дощі цьогоріч затримували сівбу, проте українські аграрії все ж таки посіяли ці культури і отримали сходи. А потім, у травні, коли раннім зерновим потрібна була волога у верхніх шарах ґрунту, дощів не було зовсім.

Тож умови для сходів ранніх зернових були не дуже сприятливими. «Втім, незворотного погіршення стану цих культур немає, оскільки у травні ще не було високих температур, не було суховійних явищ, переважала прохолодна погода. Отже перспектива середнього врожаю зберігається», — зазначила фахівець.

Соняшник, соя, ріпак — ризику немає

Умови для росту технічних культур сприятливі. Дощі у червні, хоча й нерівномірні, але покращили зволоження ґрунту. Тож на сьогодні спеціалісти не вбачають жодного ризику для будь-якої групи зернових та олійних.

Цього року в північних районах північних областей, а також на півночі Харківської області були одні з найбільш пізніх заморозків — на початку червня. «Такі пізні заморозки вже не є унікальним явищем. Останніми роками вони відбуваються все частіше, зокрема сильні заморозки трапилися у 2017 році, коли були пошкоджені сходи різних сільськогосподарських культур», — пояснила Тетяна Адаменко.

Цього року від заморозків найбільше постраждали сходи теплолюбних культур — кукурудзи, соняшнику.

«Шкодочинність заморозків визначається їхньою тривалістю, — нагадала вона. — За даними спостережень гідрометеорологічних станцій, зниження температури тривало протягом однієї доби, пошкодження не повинні бути масштабними».

Прохолодна погода на початку літа, грози та буревії є кліматичною нормою для України. «У червні дуже активні синоптичні процеси, тому цьогорічні явища не є аномалією. Захід трохи відстає за температурою, але все ще вирівняється», — додала експерт.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!