Першу в світі успішну регенерацію рослини пшениці з однієї клітини здійснено

Джерело:  AgroXXI
ГМО

Це дозволить прискорити селекцію пшениці з такими важливими характеристиками як стійкість до хвороб та кліматичних змін, покращити ефективність використання культурою азотних добрив.

У релізі компанії Cibus, Inc., Сан-Дієго, штат Каліфорнія, США, повідомляється про перше успішне проведення регенерації цілої рослини пшениці з окремих клітин: «Це прорив, який компанія, що займається сільськогосподарськими біотехнологіями, має намір використовувати для розробки сімейства ознак для вирішення найбільш нагальних проблем, з якими стикаються фермери, які вирощують пшениці в усьому світі, приділяючи початкову увагу стійкості до хвороб та ефективності використання азоту.

Система регенерації пшениці з клітин є нагальною необхідністю для запатентованого компанією процесу швидкісної селекції, що називається Trait Machine, розроблений для ключової зернової культури, невід’ємної частини продовольчої безпеки в усьому світі.

Як пояснив Грег Гокал, президент і головний науковий співробітник Cibus, процес редагування генів пшениці, що масштабується, за технологіями швидкісної селекції дозволяє набагато оптимізувати процес виведення сортів з бажаними ознаками.

Наприклад, розвиток стійкості пшениці до хвороб обіцяє захистити потенціал урожайності при одночасному скороченні використання фунгіцидів, і компанія надихається тим, що завдяки цьому прориву вона зможе значно прискорити розробку сортів. Потім ознака ефективності використання азоту може потенційно знизити вуглецевий слід сільськогосподарської культури, для вирощування якої потрібні великі площі, забезпечуючи при цьому більш високу врожайність при аналогічному внесенні добрив.

Платформа швидкісної селекції також дозволяє розвивати покращені якісні характеристики пшениці, потенційно знижуючи або усуваючи алергени, такі як глютен, і навіть додатково покращуючи пшеницю високим вмістом клітковини, зазначив голова компанії.

Cibus використовує редагування генів для розробки та ліцензування властивостей для насінницьких компаній, приділяючи особливу увагу характеристикам продуктивності основних світових культур, таких як ріпак, рис, соя та пшениця. Процес Trait Machine — застосування запатентованої Cibus системи швидкого розвитку характеристик (RTDS) для конкретних культур. Запатентовані технології RTDS поєднують платформи клітинної біології конкретних культур із низкою технологій редагування генів, що дозволяє створити систему комплексної точної селекції конкретних культур.

«Цей прорив є важливою віхою для нашого бізнесу. Наша довгострокова мета — розробити масштабовану високошвидкісну систему селекційного виробництва, яка зможе розробляти та виробляти характеристики для будь-якої насінницької компанії, яка обслуговує будь-яку з п’яти основних культур (ріпак, рис, пшениця, соя та кукурудза)», — сказав Рорі Ріггс, співзасновник і головний виконавчий директор Cibus.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!