Перші цивільні судна скористалися тимчасовим коридором у напрямку до українських портів

Джерело:  УкрАгроКонсалт

Після використання тимчасового коридору для виходу заблокованих через російську агресію суден з портів Одеси, Чорноморська та Південного балкери RESILIENT AFRICA та AROYAT підтвердили готовність скористатися маршрутом на вхід до порту Чорноморськ під завантаження майже 20 тис тонн пшениці для краін Африки та Азіі. Судна знаходяться під прапором Палау, а їх екіпаж складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України, заявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков 16 вересня у соцмережі Х (колишній Twitter).

Після цього президент України Володимир Зеленський підтвердив що два судна успішно пройшли нашим тимчасовим «зерновим коридором», і заявив що Україна відновлює справжню свободу судноплавства в Чорному морі. Він подякував працівникам портів і всім, хто забезпечує безпечне функціонування коридору. Водночас Зеленський закликав союзників підтримати зусилля України, надавши більше систем протиповітряної оборони.”Разом ми здатні захистити свободу судноплавства в Чорному морі та поза його межами”, – додав він.

Раніше встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації, суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації. Так, з 15 серпня тимчасовим коридором скористалось 5 суден: контейнеровоз JOSEPH SCHULTE, балкери PRIMUS, ANNA-THERESA, OCEAN COURTESY та PUMA.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!