Перезимівля озимих істотно залежатиме від агрокліматичних умов листопада

Джерело:  AgroTimes
стан посівів

Агрометеорологічні умови останніх двох декад жовтня сприятливо вплинули на раніше засіяні площі озимих культур. Якщо у листопаді буде порівняно тепла погода, як це було у минулому році, стан посівів істотно покращиться. Якщо ж вегетація озимини припиниться на початку листопада (середні багаторічні строки), то посіви увійдуть у зиму слабо розвинутими і їх перезимівля ускладниться.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН щодо агрометеорологічних умов та фітосанітарного стану сільгоспкультур.

Так, за спостереженнями науковців ННЦ «Інститут землеробства НААНН» за середніми багаторічними даними на Київщині озимина припиняє вегетацію 30 жовтня – 2 листопада.

Нинішнього року, за умов припинення вегетації у такі строки, беручи до уваги фактичний стан рослин та прогноз погоди надалі, можна очікувати, що на більшості площ озимі культури увійдуть у зиму у фазі «3-й листок» та «початок кущіння», на пізніх посівах – «утворення сходів».

За експертною оцінкою площа озимих культур у слаборозвиненому стані на початок зими (за умови температурного фону близького до норми) у середньому у Київській області може скласти близько 10-15 %.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!