Перезимівля може спричинити втрату до 50% врожаю кукурудзи

Джерело:  AgroPortal.ua
кукурудза сніг

Менеджер з агротехнологій компанії LNZ Group Віталій Брашован пояснює, що стан кукурудзи після перезимівлі залежить від генетики кожного гібриду та здатності вистояти під час перестою — фізіологічна стиглість настала, а збирання ще нескоро.

«Кожен із виробників насіння дає характеристику своїм гібридам, і нам важливий критерій стійкості до перестою. Тут ключовим фактором є міцність самого стебла, яке зможе встояти під час зимових морозів, снігів і відлиги, та міцність кріплення качана, щоб він разом зі стеблом витримав зиму», — пояснює Віталій Брашован.

За його словами, також потрібно враховувати ризик ураження шкідниками та хворобами. Особливо цього року були шкодочинні бавовникова совка та стебловий метелик.

Пошкодження шкідниками качана та зерна в ньому на тлі вологої осені призводять до псування значної кількості врожаю внаслідок розвитку насамперед грибкових хвороб. Частина врожаю вже пошкоджена, а кількість потенційного ураження до збирання чи то зимою, чи навесні залежатиме від погодних умов — відлиги зимою сприятимуть більш інтенсивному розвитку патогенів. Хвороби кукурудзи — тут, мабуть, ключовою буде фузаріоз стебла, оскільки таке стебло не має міцності й під впливом дощів та снігу не витримає і впаде, що веде до прямих втрат урожаю.

Експерт зазначає, що якщо на тлі ураження хворобами з осені все ж складуться несприятливі умови зимою, то можна очікувати втрати в кількості понад 50%, а в якості — до 80-100%, тобто використання навіть на корм буде неможливим через значну кількість мікотоксинів у зібраному врожаї.

«Були й раніше роки, коли кукурудза лишалася на збирання на весну. Скажу чесно, якщо навіть будуть мінімальні втрати в якості, зібраний врожай матиме значну зернову домішку (бите зерно під час збирання). Тож потрібно розраховувати на втрати в кількості не менше 20%, і не факт, що при збиранні буде базова/залікова вологість. Були випадки, коли взагалі збирали врожай некондиційний по високій зерновій домішці. Одна справа, коли це 10-20 га такого врожаю, інша — 10-20 тис. га», — говорить Віталій Брашован.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства зазначають, що цьогорічний врожай кукурудзи буде успішно зібрано до весни 2023 року.

«На полях залишається ще 11-12 млн т кукурудзи. Її вдасться зібрати, але залежно від погодних умов це може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців. В України є досвід її збирання в попередні мирні роки. Усе залежить від погодних чинників — ця культура може простояти на полях до весни. Якщо будуть сприятливими фактори на кшталт вологості, то її точно буде зібрано. Швидкість збирання теж залежатиме від погодного фактора», — прокоментував перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!