Переоцінка активів пов’язаних з ШІ компаній обвалила світовий ринок акцій на 6,4 трлн $

Джерело:  GrainTrade

Уповільнення розвитку економіки США та переоцінені активи пов’язаних з ШІ компаній призвели до обвалу світових фондових бірж. У п’ятницю фондові індекси у США впали на 1,5-2,4%, хоча дані по економіці були не надто негативними. Але азійські біржі почали понеділок з різкого падіння, яке шокувало трейдерів.

Так, індекс Nikkei в Токіо впав на 12,4%, а індекс Kospi в Сеулі – на 9%, тому одразу після відкриття біржі у Нью-Йорку індекс Nasdaq обвалився на 6%. Індекс Euro Stoxx 50 впав на 1,45% до 6,5-місячного мінімуму, а китайський Shanghai Composite – на 1,54% до майже 6-місячного мінімуму.

Акції технологічних компаній Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon та Tesla продовжили дешевшати і вчора втратили ще 4%. На цьому тлі індекс S&P 500 впав на 3% (-4,8% за дві сесії), Dow Jones Industrials – на 2,6% (-4,1%), а Nasdaq – на 2,96% (-5,44%).

Ринок криптовалюти також не встояв, і Біткоїн вчора подешевшав на понад 14% до 5,5-місячного мінімуму.

На тлі обвалу фондових ринків трейдери почали виводити спекулятивні капітали у держоблігації, а згодом можуть перевести його на товарні ринки. Проте внаслідок перетікання капіталів доходність 10-річних казначейських облігацій США знизилася до 14-місячного мінімуму, 10-річних облігацій Німеччини – до 7-місячного мінімуму, а ціни на сиру нафту – до 6-місячного мінімуму.

Водночас президент ФРБ Чикаго Гулсбі заявив, що «показник безробіття у липні виявився гіршим, ніж очікувалося, але це не схоже на рецесію, оскільки економіка США продовжує стабільно розвиватися».

За даними Bloomberg, світовий фондовий ринок за три тижні втратив 6,4 трлн $, оскільки інвестори зрозуміли, що стеля спекулятивного зростання досягнута, тому варто фіксувати прибутки. Крім того, стало відомо, що 93-річний фінансист Уоррен Баффет ще у 2 кварталі 2024 р продав свої акції технологічних компаній.

Нагадаємо, що акції компанії Nvidia Corp, яка виробляє чіпи для ШІ, за два роки подорожчали на 1100% та стали надто переоціненими.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!