Патова ситуація склалася на ринку казахстанського зерна

пшениця

Патовою називають ситуацію на ринку зерна казахстанські експортери. За їхніми словами, традиційні покупці суттєво знизили попит. Узбекистан, Таджикистан, Афганістан майже нічого не беруть. На Китай «поїхати» також складно, і він не дає хорошої ціни. Майже всі млини «сидять» на дешевому російському зерні. Учасники ринку чекають зниження цін, повідомляє агентство «АПК Новини».

«У Костанайській, Акмолінській, Північно-Казахстанській області ціна поки що тримається на тих самих позиціях, які були 10-15 днів тому. Але є передумова, що ціна може впасти. Бо попиту немає. З наших традиційних ринків збуту – Узбекистан, Таджикистан, Афганістан – практично взагалі нічого не беруть, всього потроху. Дуже багато пропозицій щодо порожніх вагонів. Вагони віддають дешево, аби вони не стояли. Поки що попиту немає. Тому ціни можуть впасти, якщо раптом не буде якогось різкого непередбаченого стрибка», – повідомив агенцію «АПК Новини» Голова Правління «Національна Асоціація експортерів KazGrain» Зейнолла Абдуманапов.

Щодо напрямку Китай, туди казахстанське зерно також йде складно.

«Поїхати туди важко. Китай зараз також сильної ціни не дає. На ячмінь і на пшеницю, що проросла, теж не так багато дають. З такими цінами, які є на сьогодні на ринку, пшениця, що проросла, дуже дорога в собівартості йде. Пшеницю 3 класу Китай не бере. У нас її традиційно купує Узбекистан та Таджикистан. Але зараз вони її не беруть. Узбецькі партнери кажуть, що вони на ринку не мають попиту на борошно. Борошно реалізувати не можуть. Наразі вони реалізують борошно 1-2 сорти на Афганістан. На Афганістані також ціна впала, попит невеликий. Усі думають, що це напередодні Урази, скоро буде місяць Рамазан. Це може бути, але пояснень логічних поки що немає. На ринку попиту немає. Стрибка ціни не буде, це навряд чи. Поки що ситуація така, патова, і незрозуміла», – також сказав Зейнолла Абдуманапов.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!