Пакистан забороняє імпорт пшениці. Вплив на 2024/25 МР

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
пшеница
UkrAgroConsult

Автори статей:

Харченко
Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

ЩО СТАЛОСЯ?

Через повінь у 2022 році Пакистан зміг виростити лише 26,2 млн тонн пшениці при споживанні на рівні 30 млн тонн. Це призвело до того, що країна мала звернутись до міжнародного ринку в пошуку пшениці. Ситуація в 2023 році покращилась, але країна все одно імпортувала більш, ніж 3,5 млн тонн пшениці, хоча дефіцит всередині країни був менший. Це призвело до збільшення внутрішніх запасів пшениці до 4,3 млн тонн.

На сезон 2024/25 Пакистан забороняє імпорт і експорт для стабілізації місцевого ринку. За даними USDA, це має стати першим сезоном за останні 5 років, коли Пакистан не імпортуватиме пшеницю.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО? 

Весь попит Пакистану на пшеницю у 2023/24 МР задовольняли країни Причорномор’я. Згідно з даними УкрАгроКонсалт, ця країна імпортувала 3,53 млн тонн Причорноморської пшениці. Для України в сезоні 2023/24 Пакистан став топ-6 покупцем пшениці, а для росії Пакистан увійшов в п’ятірку найбільших покупців.

ЯК ЦЕ ВПЛИНЕ НА 2024/25 СЕЗОН?

Bloomberg Grain Subindex  вже знизився до найнижчого рівня з часів пандемії через уповільнення зростання попиту на зерно та достатньо високі рівні виробництва. У світовому масштабі на 2024/25 сезон зниження врожаю пшениці в Україні та росії буде компенсовано кращим врожаєм у Південній півкулі, а саме в Аргентині та Австралії.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!