Падіння врожайності за основними продовольчими культурами спрогнозували для Мексики кліматологи

Джерело:  АгроXXI
засуха

Франсиско Естрада, координатор Програми досліджень зміни клімату UNAM, виділив тривожні тенденції у сільськогосподарському секторі Мексики, спричинені зміною клімату. Він наголосив, що наслідки вже зараз значні і, згідно з прогнозами, посилюватимуться протягом сторіччя.

Про це пише мексиканське мережеве видання “Mexico Business News”.«Дослідження вказують на загальний спад сільськогосподарського виробництва до кінця століття через зміни кліматичних змінних. Урожайність сільськогосподарських культур у Мексиці, особливо неорошаних культур, згідно з прогнозами, до кінця століття може знизитися більш ніж на 50% за сою та рисом, більш ніж на 40% за кукурудзою та сорго і до 11% за цукровою тростиною», наголосив дослідник.

Естрада зазначив, що мексиканські штати, які наразі найбільш підходять для вирощування кукурудзи, що не зрошується, можуть зіткнутися з втратами врожайності на 30-40% до кінця століття.

Що стосується кави, то очікується значний негативний вплив через зміни температури та кількості опадів, при цьому зареєстроване зниження врожайності вже склало 42,5% та 23,4% для зрошуваної та незрошуваної кави відповідно з 2010 по 2020 рік.

Заглядаючи в майбутнє, врожайність пшениці в Мексиці може знизитися на 23,3% для сортів, що не зрошуються, і на 20% для сортів, що зрошуються до середини століття. Винятком із вразливих сільгоспкультур є квасоля, оскільки деякі види продемонстрували кращу адаптацію до більш сухого та теплого клімату.

“В іншому пом’якшення цих наслідків може включати вирощування нових, стійких до клімату сортів”, – сказав учений. Естрада пояснив прискорене потепління в Мексиці збільшенням концентрації антропогенних парникових газів після промислової революції, зазначивши підвищення місцевої температури на 2,88 ° C за століття, що швидше, ніж у середньому у світі.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!