Падіння цін на соєву олію тисне на ринки інших рослинних олій

Джерело:  GrainTrade
соевое масло

Нарощування поставок сої, соєвої олії та шроту з Південної Америки та підвищення прогнозів урожаю сої у США завдяки сприятливій погоді посилюють тиск на світові котирування сої та соєвої олії. В Китаї внаслідок активного імпорту сої ціни на соєвий шрот за місяць впали майже на 8%, що знизило попит на олійну.

Падіння цін на соєву олію тисне на ринки інших рослинних олій. Ціни на пальмову та соняшникову олію поки не знизилися, тоді як ціни на ріпакову олію на FOB Роттердам за тиждень впали на 6,5% до 1030 $/т, що відповідає рівню минулого року.

На біржі в Чикаго протягом тижня листопадові ф’ючерси на сою впали на 5,3% до 375 $/т (-8,7% за місяць, -23% за рік) під тиском сприятливої для посівів погоди у США, а грудневі ф’ючерси на соєву олію – на 7,3% до 925 $/т (-8,8% за місяць, -36% за рік).

Додатково на ціни тисне зниження нафтових котирувань. Вересневі ф’ючерси на нафту марки Brent за тиждень впали на 3% до 78,7 $/барель (-10% за місяць) на тлі гірших, ніж очікувалося, даних про стан економіки Китаю, та зниженні спекулятивного попиту, викликаного політичною напругою у Газі.

Вересневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa за тиждень впали на 1,4% до 3915 рінггитів/т або 847 $/т, але подальше падіння стримує значне збільшення експорту олії з Малайзії у липні.

За даними сюрвейєрів Intertek Testing Services та Societe Generale de Surveillance, протягом 1-25 липня експорт пальмової олії з Малайзії виріс у порівнянні з аналогічним періодом червня на 31-32%.

За даними Trading Economics, за тиждень середня ціна на соняшникову олію з доставкою покупцям впала на 0,3% до 907 $/т. Проте в Україні на тлі зменшення пропозицій ціни на соняшникову олію виросли на 10-25 $/т до 855-900 $/т FCA-завод. На півдні країни вже почалося збирання соняшника, що найближчим часом збільшить обсяг пропозицій олії.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!