Овочів цього року в українців буде достатньо, але хорошої якості чекати не варто

Джерело:  SEEDS
овочі

Окупація південних регіонів України, що спеціалізувалися на овочівництві, стала великою проблемою у всіх розуміннях. Водночас, для овочівників центральних, західних та північних регіонів — це своєрідне вікно можливостей і їх слід використовувати, вважає керівник фермерського господарства «Агропоступ» на Рівненщині Вадим Савюк.

«На мою думку, овочівництво має бути локальним. Чим тісніше зв’язок між виробником і споживачем, краще для обох сторін. Тому що споживач насамперед хоче отримувати якісні, свіжі овочі зі свого регіону. Не кажучи вже про те, що зараз логістика є неймовірно дорогою, тому локальне виробництво вирішує одразу кілька питань», – пише Вадим Савюк у своїй колонці на AgroTimes.

Свого часу високі ціни на зерно негативно вплинули на овочівництво в Україні – багато фермерів переорієнтувалися на технічні та зернові культури, каже фермер. Однак через високі ціни на овочі в останньому сезоні деякі намагаються повернутися в цей сегмент.

«Вже зараз можна говорити про те, що овочів цього року буде достатньо, але вони будуть переважно середньої та нижче середньої якості. Для споживачів така ситуація є цілком прийнятною, а ось у виробників знову будуть проблеми, бо заробити на овочах вони нормально не зможуть.

Звідки такий прогноз? На мою думку, проблема в тому, що в овочівництві працює досить багато напіваматорських господарств. Їм складно перейти на професійний рівень, бо не вистачає ресурсів: фінансових, технічних, людських. А програм для підтримки саме цього сегменту овочівників, на жаль, немає.

Ідеться не лише про гроші, а й про підтримку в організаційних, земельних, збутових питаннях. Адже любителі та напіваматори – це найрухливіший і водночас уразливий сегмент овочівництва. І треба всіляко сприяти тому, щоб вони ставали професійними, щоб їхня продукція була якісною», – вважає Вадим Савюк.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!