Основним портом для українського експорту може стати Гданськ

Джерело:  Ukrainian Shipping Magazine
Гданськ

Польський порт Гданськ може стати основним для експорту українського зерна. Зараз відправлення зерна з України є одним із пріоритетних напрямків польсько-української співпраці.

Поки що Польща не може прийняти все українське зерно, оскільки до такого навантаження не готові ані порти, ані залізниця країни. Проте Київ розглядає можливість відправляти зерно через Польщу у довгостроковій перспективі.

Тому зараз Україна та Польща укладають угоди, які можуть стати основою для великих інвестицій. Основним портом для експорту українського зерна може стати Гданськ. Також можна продовжити Польську ширококолійну металургійну лінію, яка закінчується у Славкові, щоб вона вела до Гданська вздовж вугільної магістралі.

Такі пропозиції озвучив віце-прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качинський, повідомляє TVP.

Качинський також звинуватив одного з лідерів польської опозиції Дональда Туска у поширенні дезінформації. За словами віце-прем’єра, Туск “лякає польських фермерів українським зерном“, а його заяви “підхоплюють” росЗМІ.

«Важливо щоб наші фермери знали, що українське зерно не несе для них загрози. Його одержувачі перебувають у Північній Африці та на Близькому Сході», – наголосив віце-прем’єр.

До повномасштабного вторгнення росії в Україну, Польща висловила зацікавленість у створенні інтермодального коридору між портами Гданськ та Одеса. Пріоритетом у Польщі називали саме посилення контейнерного сполучення з Україною.

Торік у порту Гданськ обробили 53,2 млн тонн вантажів — на 11% більше, ніж у 2020 році. З них зернових культур — майже 1,6 млн тонн, на 7,6% більше за показник роком раніше.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!