Опубліковано звіт щодо фітосанітарного стану посівів озимих культур в Україні

Мінливість температурного режиму, що спостерігалась наприкінці березня 2022 р., а саме різке коливання нічних та денних температур повітря, не сприяли активному виходу шкідливих організмів із місць зимівлі. Відновлення активного росту рослин озимих культур затримується.

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Зазначається, що в південних, центральних, подекуди західних областях під впливом підвищення денних температур повітря вище +5℃ відбувались слабкі ростові процеси озимих культур та відновлення вегетації багаторічних трав, проте для активного росту та розвитку рослин необхідним є випадання опадів, дефіцит яких спостерігався у останні декади.

У господарствах триває підживлення сільськогосподарських культур мінеральними добривами, здійснюється підготовка до весняно-польових робіт, розпочалась сівба ярих колосових культур.

В Одеській області в посівах озимини, розміщеної після стерньових попередників, за чисельності 0,2-1 екз. на м² триває живлення личинок хлібної жужелиці. Ними пошкоджено до 1% рослин. Личинки шкідника знаходяться переважно в другому та третьому віці (40-60%), тому період пошкодження посівів фітофагом триватиме. В осередках за наявності 3-4 личинок на 1 м² рекомендовано проводити обприскування посівів дозволеними до використання інсектицидами.

Зокрема, в теплі сонячні дні у південних областях країни спостерігався літ злакових мух, цикадок. За прогрівання ґрунту відмічено незначне підняття у верхні його шари дротяників й несправжніх дротяників, личинок хлібних жуків та хрущів, гусениць озимої та інших підгризаючих совок.

На частині посівів озимої пшениці та ячменю на нижніх листках наявна зимуюча інфекція грибкових хвороб — септоріозу, борошнистої роси, гельмінтоспоріозу, ринхоспоріозу, кореневих гнилей, якими охоплено від 0,5-4,5, макс. до 16% рослин (септоріоз, в господарствах Полтавської обл.), весняного розвитку хвороб не відмічено, він відбуватиметься у разі утримання теплої погоди та опадів. У господарствах Хмельницької області 2% рослин уражено сніговою пліснявою.

«Рішення щодо оздоровлення озимих зернових культур фунгіцидами слід приймати після обстеження посівів диференційовано щодо кожного поля. Вибір препаратів необхідно здійснювати з огляду на спектр захисної дії їх та домінуючу хворобу», — зазначають експерти Держпродспоживслужби.

Посіви озимого ріпаку з наростанням тепла, насамперед у південних, центральних та західних областях, заселяють хрестоцвіті блішки, ріпаковий прихованохоботник; на 1,8-5% (Івано-Франківська, Хмельницька, Черкаська обл.) рослин виявлено розвиток пероноспорозу, 0,5% рослин (Житомирська обл.) уражено альтернаріозом. Стан посівів поліпшують підживленням азотними добривами й розпушуванням міжрядь.

У південних, подекуди центральних областях в теплі сонячні дні відростаючі багаторічні трави заселяють та пошкоджують жуки бульбочкових довгоносиків.

 

SuperAgronom.com

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!