Оптові ціни на бензин і дизпаливо почали зростати перед підвищенням податків

Джерело:  enkorr.ua
пальне

Оптові ціни почали зростати: за тиждень з 19 по 26 червня вартість автомобільних партій бензину А-95 підвищилася на 1,25 грн на літрі, а дизельного пального – на 1,5 грн за літр.

Про це повідомляє галузеве видання еnkorr із посиланням на дані цінового моніторингу ринку “Консалтингової групи “А-95”.

Так, гуртові партії дизпалива 26 червня пропонувались у середньому за 35 грн за літр, а торгівля провадилась у межах 33,25-37 грн/л, що на 1-1,5 грн більше, порівняно з попереднім понеділком.

Оптові партії бензину в середньому по країні пропонують по 35,5 грн за літр, торговельний коридор був у межах 32,5-37 грн/л, за тиждень цей діапазон зріс на 1-1,5 грн.

Більшість операторів пояснюють зростання цін на ринку впливом комплексу чинників. Один із них – це суттєва волатильність на зовнішніх ринках, коли один котирувальний день приносить зростання ресурсу на $20 за тонну, а наступний – зниження на стільки ж. Це змушує трейдерів перестраховуватися й закладати ризики в гуртову ціну.

До цього чинника також додається наближення дати повернення довоєнного оподаткування й обіцянки влади посилити боротьбу з пальним сумнівного походження.

“Ситуація досить намагнічена, споживачі розуміють прийдешнє здорожчання через підвищення податків, а тому є стійкий попит”, – каже співрозмовник видання.

Трейдери також повідомляють, що є певний дефіцит бензинів через аварію на НПЗ “Петромідія” в Румунії, профілактичні ремонти на кількох європейських НПЗ на тлі поступового сезонного зростання попиту.

Як повідомлялося, з 1 липня в Україні повертаються податки на пальне, які були до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Зокрема, податок на додану вартість (ПДВ) на паливо після зросте із 7% до 20%.

Нагадаємо, у вересні минулого року Верховна Рада частково повернула акцизи на бензин, дизельне пальне та автогаз, але ПДВ залишався на рівні 7%. 

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!