ООН закликала Росію розблокувати українські порти

Джерело:  Порты Украины

Війна в Україні та блокування українських портів Росією, що розв’язала цю війну, загрожує економічним колапсом сільського господарства України — країни, яка годує 400 млн осіб у всьому світі. Про це заявив виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі.

Тому ми говоримо Росії: у нас буде голод по всьому світу, якщо ми не відкриємо ці порти і не дамо прохід, щоб допомогти людям по всьому світу. Це критичне питання для України. І найголовніше, це критична проблема для решти світу протягом наступних 8-12 місяців та наступного року”, — наголосив Бізлі, виступаючи у четвер з відеозв’язку на Міжнародній донорській конференції високого рівня по Україні, яка відбувається у Варшаві.

Він пояснив, що якщо не відкрити порти прямо зараз, то коли в липні та серпні буде зібрано врожай, його ніде буде зберігати, бо елеватори та сховища повні. Бізлі наголосив, що в такому разі наслідки будуть гіршими, ніж зростання цін на продовольство, на пальне, вартість фрахту, яке спостерігається сьогодні.

До російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси і Миколаєва, проте зараз через їх морську блокаду з боку РФ країна може щомісяця перевозити близько 500 тис. тонн зернових. Цей показник можна збільшити до 2-3 млн тонн, наростивши пропускну здатність залізничних і логістичних переходів на кордонах з країнами ЄС.

Україна шукає нові логістичні маршрути, зокрема залізничні. Одним з нових є маршрут через порт Констанца в Румунії. Також опрацьовуються коридори через Польщу та порти на Балтійському морі.

До початку війни Україна входила до топ-5 постачальників зернових і олійних культур, годуючи до 400 млн людей у світі.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!