Оливкова олія стала жертвою ідеального шторму

Джерело:  Ridus
оливкова олія

Світове виробництво оливкової олії переживає один із найскладніших моментів у своїй історії і потребує «глибокої трансформації», вважає Мігель Анхель Гусман, директор з продажу іспанської компанії Deoleo, найбільшого у світі виробника цього продукту.

Глобальна зміна клімату, стрімке зростання цін, високі відсоткові ставки та стійка інфляція в останні місяці позначилися на всьому ланцюжку виробництва оливкової олії, пояснив він CNBC. Два роки спекотної спеки в Іспанії призвели до обмеження врожаю оливок і, як наслідок, до безпрецедентного зростання цін.

Перед Іспанії припадає понад 40% світового виробництва оливкової олії, що робить його світовим еталоном цін. Більшість глобальних поставок оливкової олії йде із Середземномор’я, причому країни Південної Європи — Іспанія, Італія та Греція — входять до провідних світових виробників цього дорогоцінного товару.

Ціни на оливкову олію першого віджиму в іспанській Андалусії в січні досягли рекордно високого рівня – 9,2 євро (9,84 долара) за кілограм. Щоправда, пізніше вони знизилися, частково через дощі та підвищення прогнозів щодо обсягу виробництва. До середини квітня кілограм оливкової олії, згідно з базовим індексом Mintec, коштував близько 7,8 євро.

Нещодавні дощі в Іспанії стали «безперечно позитивною новиною», і Deoleo очікує повернення до «розумнішої цінової ситуації» в майбутньому, але поки що зберігає обережність у прогнозах.

“У нас попереду ще кілька місяців, поки ми не дізнаємося про можливі обсяги врожаю 2024-2025 років, і до цього моменту ціни будуть нестабільні”, – сказав Гусман.

За його словами, галузь за своєю природою схильна до високої волатильності цін і потребує нових підходів до виробництва. Аналітики з олійних культур попереджають, що оливкові дерева «надзвичайно» вразливі до кліматичної кризи. І хоча зазвичай вони можуть переносити високі температури та досить стійкі до посухи, останнім часом умови були надто суворими.

На запитання, що можна зробити, щоб краще захистити оливкові дерева від екстремальних погодних умов, викликаних зміною клімату, Гусман відповів: «Сектор повинен взяти кермо влади в свої руки і всі його учасники повинні трансформуватися, якщо ми хочемо знизити цінність волатильності і підвищити їх передбачуваність».

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!