Оливкова олія різко подорожчає через посуху в Іспанії

Джерело:  OleoScope
оливкова олія

За оцінками фахівців Єврокомісії, продовження посухи в Іспанії призведе до дворазового скорочення виробництва оливкової олії в регіоні цього року. Про це повідомляє агентство Reuters. Країна є найбільшим у світі постачальником цього продукту, тому на тлі зниження його випуску очікується й суттєве зростання світових цін.

«Це катастрофа», – вважає голова Національної асоціації виробників харчової олії Примітіво Фернандес. Він звернув увагу на вплив на ринок не лише посухи, а й економічної кризи.

“З кожним днем, який проходить без дощів, прогнози погіршуються”, – додали в найбільшому у світі кооперативі виробників оливкової олії DCOOP.

Нестача дощів вже позначилася на Італії та Португалії, де ціни на олію вже помітно зросли. Найменше у Європі від несприятливих погодних умов постраждала Греція, проте регіон не зможе повністю нівелювати спад у виробництві в оливковому секторі Іспанії.

Згідно з даними галузевих груп та місцевих підприємств, ціни на бутильовану оливкову олію в Іспанії злетіли приблизно на 60% за підсумками минулого року. При цьому літр продукту першого віджиму зараз продається в країні дорожче за €7 (575 руб.), хоча в лютому минулого року його вартість знаходилася нижче за €5 (383 руб.).

“Зростання цін призвело до скорочення обсягів продажів оливкової олії в Іспанії на 8% у річному обчисленні”, – зазначили аналітики консалтингової компанії Nielsen.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!