“Оливкова” криза спостерігається на півдні Європи через екстремальну спеку

Джерело:  Oilworld
оливкова олія

Виробництво оливкової олії знаходиться у кризі, а спека на півдні Європи загрожує поганим урожаєм другий рік поспіль і порожніми прилавками восени. Про це повідомляє The Guardian.

Після того, як весняна теплова хвиля вплинула на цвітіння в Іспанії, яка виробляє близько половини світового врожаю оливок, урожай, за прогнозами, буде лише на 28% вище за минулорічний, що стало найгіршим показником майже за десятиліття.

Міжнародна рада з оливкової олії прогнозувала, що країна отримає 850 000 тонн порівняно з 1,3 млн тонн у звичайному році і проти всього 660 000 торік. Цей прогноз було опубліковано до нинішнього періоду високих температур.

Виробники побоюються, що зрештою може бути ще гіршим, оскільки друга теплова хвиля за тиждень приносить температуру до 43 градусів цього тижня в деяких південних частинах Іспанії, спонукаючи дерева скидати незрілі плоди, щоб зберегти вологу.

Наприклад, в Італії вже сьогодні очікується, що температура досягне рекордних значень, і Всесвітня метеорологічна організація попередила про підвищений ризик смерті, оскільки теплові хвилі та екстремальна погода охопили частини Європи, Азії та США.

Середземноморський острів Сардинія може відчути максимуми понад 47 за Цельсієм, і синоптики заявили, що температура може досягти 40 градусів у кількох італійських містах, зокрема 42-43 градусів у регіоні Лаціо, що включає Рим.

Вчені давно попереджають, що зміна клімату, викликана викидами парникових газів в основному від спалювання викопного палива, зробить теплові хвилі більш частими, важкими та смертельними. Вони кажуть, що уряди мають вжити рішучих заходів щодо скорочення викидів, щоб запобігти кліматичній катастрофі.

Служба зміни клімату Європейського Союзу стверджує, що 2022 і 2021 роки були найспекотнішим літом на континенті. Найвищу зареєстровану в Європі температуру 48.8 градусів було зареєстровано на Сицилії два роки тому.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!