Окупанти вивезли з України агропродукції на 613 млн доларів, — KSE

Джерело:  Rail.insider
зерно

Сумарна вартість викрадених РФ в України зернових, олійних культур та олії з початку збройної агресії орієнтовно становить 613 млн доларів. Про викрадення загарбниками продукції АПК переважно у Херсонській та Запорізькій областях розповів експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute Роман Нейтер під час дискусії «100 днів після вторгнення РФ: сучасний стан та перспективи продовольчої безпеки та сільськогосподарських ринків у світі».

Експерт наголосив, що з початку повномасштабного вторгнення РФ окупанти пошкодили або знищили 4 млн т ємностей для зберігання сільгоспкультур. Ще частина зерносховищ перебуває у тимчасово окупованих регіонах.

На український АПК також негативно вплинула блокада РФ українських морпортів, яка суттєво ускладнила експорт агропродукції та порушила ланцюжки постачання. Це призвело до падіння у травні 2022 року середньозважених цін на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та олію на 33,7% порівняно з довоєнним періодом, тоді як світові ціни на агропродукцію різко зросли.

Роман Нейтер нагадав, що у червні KSE Агроцентр оцінив загальну суму збитків та втрат через війну в сільському господарстві України в 27,6 млрд доларів.

Як повідомлялося раніше, агресори уже вкрали майже 500 тис. т зернових на окупованих територіях. Водночас Україна блокує продаж краденого зерна окупантами. Окрім того, колаборанти захопили елеватори провідних зернотрейдерів на окупованих територіях.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!