Оцінки Комісії ЄС щодо ріпаку розходяться з даними щодо ринку

Джерело:  OleoScope
рапс

За поточними оцінками Комісії ЄС, урожай ріпаку в Євросоюзі, ймовірно, буде меншим, ніж очікувалося раніше. Основною причиною цього є менший обсяг урожаю у Франції. Як стверджує UFOP, багато учасників ринку також ставлять під сумнів очікування щодо врожаю в Німеччині.

Збір ріпаку до ЄС уже завершено у деяких районах. Звіти про врожайність підтверджують прогнозні оцінки Асоціації, які були знижені раніше. Значною мірою причиною падіння врожайності стали несприятливі погодні умови, а також наявність шкідників. На цьому тлі Комісія ЄС неодноразово переглядала свій прогноз урожаю у бік зниження. За останніми даними, в Євросоюзі, швидше за все, буде зібрано майже 18,4 млн т ріпаку, що на 0,5 млн т менше, ніж передбачалося в червні, і на 1,3 млн тонн менше, ніж у 2023 році. Міжнародна рада із зерна (IGC) дещо оптимістичніша з останнім прогнозом у 18,5 млн тонн, як і Міністерство сільського господарства США (USDA) з 18,9 млн тонн.

Основна причина зниження – очікуване зниження урожаю у Франції. Наразі Комісія прогнозує 3,9 млн тонн, тоді як у червні все ще очікувалося 4,1 млн тонн. Це означає, що торішній результат 4,3 млн т явно не буде досягнутий.

Обсяг виробництва ріпаку в Румунії також був переглянутий у бік зниження. Комісія прогнозує врожай трохи менше 1,5 млн тонн, що майже на 0,1 млн т менше, ніж у червні, і, отже, на 0,3 млн т менше, ніж минулого року. Зниження попереднього місяця було настільки ж значним для Угорщини, Латвії та Чехії. І тут минулорічний результат постійно опускався. Для Німеччини прогноз був лише трохи переглянутий у бік зниження – до трохи менше 4,0 млн тонн.Зберігається суттєве відставання від обсягу минулого року в 4,2 млн. тонн. Це означає, що прогноз Комісії ЄС значно перевищує оцінки багатьох партнерів по ринку і останню оцінку німецької асоціації Райффайзен — 3,8 млн тонн.

Очікування були лише незначно підвищені стосовно Словаччини, Ірландії та Данії.Однак обсяги, оцінені Комісією ЄС, все ще нижчі за врожай минулого року. Згідно з дослідженням Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (mbH), дещо вища оцінка виробництва в цих країнах недостатня, щоб компенсувати значний спад у Франції та інших країнах.

Постачання ріпаку до ЄС у 2024/25 маркетинговому році будуть значно меншими, ніж очікувалося нещодавно.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!