Очікується високий попит на канолу в ЄС

Джерело:  Oilworld
рапс

На думку австралійського аналітика, попит на канолу в Європейському союзі цього року має бути високим.

За словами Денніса Вознесенські, сільськогосподарського економіста Commonwealth Bank of Australia, у нещодавньому щотижневому сповіщенні та подкасті, це частково пов’язано з поганим урожаєм усередині країни.

Він зазначив, що Oil World (Німеччина) знизив прогноз виробництва каноли (ріпаку) в ЄС у 2024 році до 17,6 млн тонн порівняно з 20 млн тонн минулого року.

“Прогнози врожайності продовжують знижуватися у Франції та Німеччині, де посіви були затоплені дощами”, – сказав Вознесенський.

Європейська комісія прогнозує середню врожайність ріпаку/каноли в ЄС на рівні 17,85 бушелів з акра, що на два відсотки нижче за середній показник за п’ять років.

Надлишок води у значній частині Нідерландів, західної та південної Німеччини, північної Італії та центрально-східної Франції викликає проблеми.

«Озимі культури у цих регіонах страждають із самого початку сезону від заболочування, супутнього впливу шкідників та хвороб, а також труднощів, з якими стикаються фермери під час проведення польових робіт», — йдеться в недавньому бюлетені JRC MARS.

ЄК прогнозує 18,38 млн тонн виробництва, що нижче за минулорічні 19,72 млн тонн.
Oil World (Німеччина) також повідомляє про проблеми з урожаєм із регіонів Чорного моря.

«Несприятливі погодні умови останніх тижнів загрожують скоротити світові поставки соняшникової та ріпакової олії до рівня, значно нижчого за очікуване», — заявила компанія на своєму веб-сайті.

«Скорочення поставок соняшникової та рапсової олії, що насувається, може бути компенсовано лише частково за рахунок соєвої олії».

Урожай у Канаді також страждає.

Станом на 23 липня відсоток ріпаку у хорошому та відмінному стані в Альберті знизився до 48,6% порівняно з 71,8% попереднього тижня.

Станом на 22 липня вологість верхнього шару ґрунту в Саскачевані оцінювалася на рівні 50 відсотків від низької до дуже низької через тривалий період стійко високих температур та незначної кількості опадів.

«Канола особливо чутлива до впливу високих температур під час цвітіння, і виробники стурбовані тим, як виглядатиме їхній урожай у цей період», — йдеться у щотижневому звіті з урожаю за період з 16 по 22 липня, опублікованому Saskatchewan Agriculture.

Потенційне зростання попиту на канолу також відбулося після нещодавньої заяви Єврокомісії про застосування тимчасових антидемпінгових мит проти біодизеля, що імпортується з Китаю, та відновлюваного дизельного палива.

Мита набудуть чинності з 16 серпня

«Сьогодні ми отримали заходи, які започаткують відновлення рівноваги», — заявив президент Європейської ради з біодизелю (EBB) Дікон Поснетт у прес-релізі від 19 липня.

«Наші європейські підприємства надто довго страждали під тиском несправедливо високих цін на китайський імпорт, і ми дуже раді бачити, що Європейська комісія вживає заходів».

Fastmarkets повідомляє, що 39 китайських експортерів біодизеля будуть обкладатися 36,4-відсотковим попереднім антидемпінговим митом, а ще троє будуть піддані штрафам у розмірі від 12,8 до 36,4%.

Компанії, які співпрацювали з розслідуванням ЄК, зіткнуться з 23,7-відсотковим митом.

EBB був стривожений тим, що китайське екологічно чисте авіаційне паливо було виключено з тимчасових заходів.

Вознесенський заявив, що нові антидемпінгові мита є гарною новиною для експортерів каноли, таких як Австралія та Канада.

За даними EBB, у 2023 році Китай експортував до ЄС 1,8 млн. тонн біодизеля, що склало 10 відсотків від загального обсягу споживання того року.

“Скорочення китайського імпорту означатиме, що виробництво біодизеля в Європі має відновитися і збільшити попит на канолу як на сировину”, – сказав Вознесенський.

Це має підтримати попит на імпорт каноли та ціни на неї, оскільки канола є основною сировиною, яка використовується виробниками біодизеля/відновлюваного дизельного палива до ЄС.

Він сказав, що наступним кроком Єврокомісії може стати введення мита на імпорт китайської відпрацьованої кулінарної олії, що також підтримає попит та ціни на канолу.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!