Обсяг виробництва зернових у світі у 2024 році досягне нового рекордного рівня – ФАО

Джерело:  ФАО
фао

Липневий прогноз ФАО з виробництва зернових у 2024 році у світі підвищено на 7,9 млн тонн (0,3 відсотка) і нині становить рекордні 2854 млн тонн, тобто трохи вище за рівень 2023 року. Це підвищення порівняно з червневим прогнозом зумовлене покращенням видів на врожай фуражних зернових (прогноз світового виробництва збільшено на 0,4 відсотка до 1530 млн. тонн) та пшениці (очікується збільшення виробництва на 0,3 відсотка до 789 млн. тонн). Більш оптимістичний прогноз щодо фуражних зернових обумовлений переважно поліпшенням видів на врожай кукурудзи в Аргентині та Бразилії. У поточному місяці ці прогнози трохи підвищені через більш сприятливі погодні умови після періоду нестійкої погоди в попередні місяці. Проте за Бразилією, як і раніше, очікується зниження обсягів виробництва порівняно з рекордним рівнем 2023 року. Підвищено також прогнози виробництва кукурудзи щодо Туреччини та України. Цей перегляд у бік підвищення з надлишком компенсує зниження прогнозних значень виробництва кукурудзи щодо Індонезії та ряду країн півдня Африки, де врожай постраждав від посухи, та Пакистану – у зв’язку з падінням цін та скороченням попиту на корми з боку сектору тваринництва, що може призвести до скорочення посівних площ. Прогноз світового виробництва пшениці також був переглянутий у бік підвищення, головним чином, внаслідок більш сприятливих видів на врожай в Азії, зокрема в Пакистані, де можливим є рекордний рівень її виробництва. У поточному місяці світовий прогноз виробництва був не настільки оптимістичним у зв’язку з несприятливими погодними умовами в районах вирощування пшениці в росії, в результаті яких прогноз виробництва по цій країні був значно знижений. Порівняно з червневим прогнозом, поточний прогноз ФАО щодо виробництва рису у сезоні 2024–2025 років змінено зовсім незначно. Як і раніше, цей прогноз вказує на те, що світове виробництво рису може збільшитися в новому сезоні ще на 0,9 відсотка до нового рекордного рівня 535,1 млн тонн (у перерахунку на обвалене зерно).

Прогноз споживання зернових у світі на сезон 2024–2025 років становить 2856 млн. тонн, що незначно (на 5,4 млн. тонн або 0,2 відсотка) перевищує червневий показник і на 13,6 млн. тонн 2023–2024 років. Прогноз світового споживання фуражних зернових у сезоні 2024–2025 років підвищений на 3,7 млн ​​тонн у зв’язку з очікуванням зростання споживання кукурудзи та ячменю на корми та інші потреби, а також у зв’язку зі зростанням продовольчого споживання сорго. Внаслідок цього перегляду у бік підвищення зараз прогноз світового споживання фуражних зернових становить 1529 млн тонн, що на 0,8 відсотка вище рівня сезону 2023–2024 років. Світове споживання пшениці в сезоні 2024–2025 років також переглянуто цього місяця у бік підвищення на 1,5 млн тонн – насамперед у зв’язку зі зростанням споживання в Пакистані після очікуваного зростання внутрішнього виробництва. Незважаючи на це підвищення, у сезоні 2024–2025 років, як і раніше, очікується скорочення світового споживання пшениці порівняно з рівнем сезону 2023–2024 років. Згідно з оцінками, обсяг споживання рису у світі в сезоні 2024–2025 років зросте на 1,2 відсотка в порівнянні з минулим роком до абсолютного рекордного рівня в 531,5 млн тонн. Передбачається, що головним фактором зростання стане продовольче споживання: в результаті за підсумками року споживання рису у світі на душу населення може збільшитися на 0,5% (до приблизно 53 кілограмів).

Прогноз ФАО щодо запасів зернових у світі станом на кінець сільськогосподарського сезону 2025 року знижений порівняно з прогнозом минулого місяця на 2,9 млн тонн до 894 млн тонн; але очікується все-таки, що цей показник може бути на 1,3 відсотка вище за показник початку сезону. Виходячи з цих нових прогнозів, співвідношення світових запасів зерна та його споживання в сезоні 2024-2025 років залишиться в порівнянні з показником минулого сезону майже без змін і становитиме 30,8 відсотка, що свідчить про сприятливі перспективи пропозиції в новому сезоні. Перегляд у поточному місяці у бік зниження переважно відображає зниження прогнозу світових запасів фуражних зернових на 4,3 млн тонн – головним чином у зв’язку зі зниженням прогнозів щодо запасів кукурудзи в Бразилії та в Україні. Але незважаючи на цей перегляд у бік зниження, як і раніше, очікується, що запаси фуражних зернових у світі в сезоні 2024–2025 років зростуть до 381 млн тонн, що на 2,8 відсотка вище за рівень початку сезону. При цьому, незважаючи на вироблене цього місяця підвищення прогнозу світових запасів пшениці на 1,6 млн тонн до 308 млн тонн, очікується, що вони виявляться на 1,4 відсотка нижче за рівень початку сезону. Основною причиною виробленого у поточному місяці перегляду світових запасів пшениці у бік зменшення є зниження очікуваного обсягу її запасів у росії у зв’язку з менш сприятливими видами на врожай. Світові запаси рису станом на кінець сезону 2024–2025 років передбачаються на рівні 204,9 млн тонн, що практично дорівнює прогнозу червня, і на 2,7 відсотка вище за рекордний рівень запасів на початок сезону; це обумовлено головним чином очікуваним накопиченням запасів у Китаї (континентальному) та Індії та меншою мірою – Бразилії та Таїланді.

Прогноз ФАО зі світової торгівлі всіма видами зернових у сезоні 2024–2025 років не змінився порівняно з червневим показником у 481 млн тонн, що на 3,0 відсотка нижче за рівень сезону 2023–2024 років. Прогнозований на рівні 231 млн тонн обсяг світової торгівлі фуражними зерновими в сезоні 2024–2025 років (липень – червень) був дещо підвищений (на 0,9 млн тонн) порівняно з показником попереднього місяця, проте передбачає його скорочення на 3,9 відсотка порівняно з рівнем минулого року. Прогноз щодо експорту кукурудзи Україною та її імпорту Китаєм дає підстави очікувати на підвищення загальносвітового прогнозу на 1,0 млн тонн, проте все ж очікується зниження обсягів світової торгівлі кукурудзою на 4,4 відсотка порівняно з рівнем сезону 2023–2024 років. Прогноз світової торгівлі ячменю та сорго в сезоні 2024–2025 років (липень – червень) також залишився незмінним порівняно з прогнозом минулого місяця, причому, як і раніше, очікується зменшення обсягів торгівлі ячменем на 3,9 відсотка, а щодо сорго – його збільшення на 6 ,4 відсотки. Обсяг світової торгівлі пшеницею у сезоні 2024–2025 років (липень – червень) дещо знижений (на 0,9 млн тонн) порівняно з показником попереднього місяця, що означає його подальше зниження порівняно з минулим сезоном до 3,7 відсотка. Перегляд у поточному місяці у бік зниження переважно відображає зниження прогнозу експорту з росії у зв’язку зі зменшенням очікуваних обсягів виробництва, у цій країні. Передбачається невелике збільшення експорту іншими основними експортерами пшениці, включаючи Казахстан та Україну, що пом’якшує наслідки зниження експорту іншими учасниками цього ринку. Щодо імпорту, то скорочення обсягу закупівель було зафіксовано у Туреччині – у зв’язку з тимчасовою забороною імпорту пшениці з 21 червня по 15 жовтня; та Індії – внаслідок оголошеного нещодавно урядом країни збереженням імпортного мита, оскільки обсяг запасів країни вважається достатнім. При цьому це скорочення було частково компенсовано очікуваним збільшенням імпорту пшениці Китаєм та Європейським союзом. Обсяг світової торгівлі рисом у 2024 календарному році прогнозується на рівні 51,1 млн тонн, що дещо нижче за прогноз за червень – головним чином через зниження імпортних закупівель Китаєм (континентальним), де закупівлі рису знаходяться на найнижчому за останні 13 років рівні. Переглянутий прогноз торгових потоків рису зараз на 3,4 відсотка нижче за переглянуті у бік зниження оцінок за 2023 рік і є найнижчим показником за останні чотири роки.

Зведені таблиці

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!