Обмеження цін на оливкову олію в Тунісі викликає неоднозначну реакцію споживачів

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

У Тунісі тривають активні дебати щодо ефективності стратегії уряду щодо зниження споживчих цін більш ніж через місяць після того, як влада оголосила про запровадження обмежень цін на продаж оливкової олії на внутрішньому ринку.

У грудні 2023 року уряд обмежив ціну на оливкову олію, що розповсюджується Національним управлінням з виробництва оливкової олії (ONH), на рівні 15 динарів (4,55 євро) у місцевих супермаркетах через побоювання, що ціни зростають швидше, ніж доходи домогосподарств. На той час очікувалося, що місцеві роздрібні ціни на оливкову олію зростуть до 25 динарів (7,40 євро) за літр.

Місцеві ЗМІ зазначили, що загалом клієнти були задоволені ініціативою в умовах поточної економічної кризи. Наприклад, Тарек, молодий менеджер кафе, сказав, що він готовий купити літр оливкової олії за 15 динарів, а не за 24 або 25 динарів.

Тим не менш, є деякі питання: не всі відгуки були позитивними. На сторінках в соцмережах користувачі відзначили, що отримання “півтора літрів” оливкової олії, що субсидується, було недостатньо, щоб реально вплинути на вартість життя домогосподарств. Скільки тунісців споживають півтори пляшки оливкової олії на рік? – Запитав інший користувач соціальних мереж.

Туніським домогосподарствам буде доступно близько 11 мільйонів літрів оливкової олії. Моез Бен Амор, комерційний директор ONH, сказав, що постачання буде достатньо для задоволення потреб тунісців.

Попри запевнення, реалізувати план виявилося непросто. По-перше, уряд щосили намагався задовольнити попит, як у магазинах з’явилися перші запаси.

Люди, які розміщували повідомлення в Інтернеті, зазначали, що не можуть знайти оливкову олію з уцінкою в супермаркетах по сусідству, а користувачі соціальних мереж, такі як Бен Юсеф, запитували: “Де воно доступне?”

Джерела у ЗМІ повідомили, що перші пляшки, що з’явилися на прилавках, було розпродано протягом кількох годин. У відповідь Бен Амор закликав споживачів уникати ажіотажу. Аналогічний ажіотаж спостерігався в магазинах в останні місяці через нестачу молока, яке відпускалося по дві упаковки на людину, а також нестачу цукру та кави.

Також, мабуть, існує конфлікт між завищенням цін у супермаркетах та спробами уряду утримати ціни нижчі від граничного рівня.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!