Низький врожай соняшнику може стимулювати Туреччину знизити поточні високі імпортні мита

Джерело:  Oilworld
соняшник

Експерти Oil World (Німеччина) скоротили оцінку врожаю насіння соняшнику в Туреччині в 2023/24 МР до 1,35 млн тонн порівняно із зібраними 1,86 млн тонн сезоном раніше. При цьому різні учасники ринку вказують на ще більше скорочення виробництва – до 1,2 млн. тонн.

Різке зниження врожаю соняшнику через сильну спеку й посуху в країні ставить під сумнів можливість збереження урядом Туреччини, як спочатку планувалося, поточних високих імпортних мит на насіння та олію соняшнику.

Нагадаємо, що введення високих імпортних мит та накопичені запаси соняшнику на початок 2023/24 МР (390 тис. тонн порівняно з 40 тис. тонн на початок попереднього сезону) обмежили імпорт соняшникової олії у серпні та вересні ц.р.

Таким чином, з початку поточного сезону Туреччина імпортувала лише 56 тис. тонн насіння соняшнику та 203 тис. тонн соняшникової олії проти 324 тис. тонн та 471 тис. тонн відповідно у липні-вересні 2022/23 МР.

Паралельно варто відзначити активне зростання експорту олії з Туреччини. Зокрема у вересні було відвантажено 68 тис. тонн продукту. Загальний показник експорту за минулий квартал оцінюється у 192 тис. тонн, що на 8% перевищує рівень у липні-вересні 2022/23 МР. Найбільшим ринком збуту турецької олії є Ефіопія (50 тис. тонн). Крім цього, відвантаження здійснюються до Іраку, Судану, Ємену та Сирії.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!