Новий сорт рису від китайських селекціонерів може замінити ріпак і сою у виробництві олії.

Джерело:  sfera.fm
рисова олія

Китайські селекціонери за допомогою маніпуляцій з генами вивели новий сорт рису, який підходить для переробки на олію. Хоча рис містить менше жирів, ніж соя, вихід рису з одного гектара вищий, ніж у сої, так що виробництво рисової олії може стати вигідним для аграріїв.

Розробкою олійного рису займалися вчені Ханчжоу, провінція Чжецзян. У повідомленні, опублікованому в журналі Plant Communications, вчені пояснюють, що необхідних змін у культурі вдалося досягти завдяки редагуванню генів рису.

Маніпуляції з генами дозволили «переключити» культуру з виробництва крохмалю на виробництво ліпідів, йдеться у повідомленні. За підсумками проведеної роботи виробництво ліпідів у рисі зросло вп’ятеро порівняно з нормою — це нижчий рівень, ніж у традиційних олійних культурах, проте при цьому вчені використовували у своїх дослідженнях високоврожайний сорт рису. Урожайність одного гектара такого сорту рису вища, ніж у традиційних сортів сої, майже втричі.

Наразі дослідження продовжуються, зазначили вчені. Так, вчені зіштовхнулися із проблемою, коли врожайність рису внаслідок маніпуляцій із генами значно впала. Крім того, робота велася із сортом рису, урожай з якого можна збирати раз на рік — вчені планують перейти на сорти рису, які можна збирати до трьох разів на рік, щоб спростити дослідження. Також вчені планують знизити відсоток вмісту насичених жирних кислот у модифікованому рисі, оскільки вони менш корисні для людини.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!