Низька собівартість вирощування сорго відкриває вікно можливостей для завоювання ринку

сорго

Вчені, спираючись на спостереження та дослідження, обґрунтовано вважають, що через кліматичні зміни Україна «посунулася» на 400 км на південь. Тобто погода з кожним роком стає м’якшою та теплішою, що для сільського господарства означає інші культури та умови їх вирощування. Традиційні культури вже не витримують виснажливого спекотного літа.

В останнє десятиліття в Україні спостерігається зростання виробництва та експорту сільськогосподарської продукції. Аграрний сектор забезпечує близько 12% усіх надходжень до бюджету, створює нові та зберігає старі робочі місця, забезпечуючи роботою близько 17% усіх офіційно працевлаштованих працівників, і виступає на сьогодні однією з небагатьох галузей у країні, що показує високу рентабельність.

Українські аграрії традиційно вирощують значні обсяги зернових культур, переважно пшениці, кукурудзи та ячменю, які прямують на виробництво харчових продуктів, кормів для худоби та експорту. Крім того, вітчизняному агросектору властиво домінування виробництва технічних культур. Однак вирощування монокультур в умовах кліматичних змін та виснаження існуючих ресурсів потребує диверсифікації виробництва.

Разом з тим сьогодні все більшу популярність у світі набирає тренд поширення так званої «моделі споживання середнього класу», яка вже притаманна розвиненим країнам та величезними темпами зростає в Китаї, Індії та інших густонаселених країнах. Це означає, що збільшується кількість людей, які бажають вживати якісну та здорову їжу. Аналогічна тенденція спостерігається і в Україні. Відповідно, зростає попит на продукти харчування з додатковою споживчою цінністю – так звані органічні чи фермерські та інші продукти здорового харчування.

Тому в Україні вже разом із нутом та сочевицею стали вирощувати такий вид злакових, як сорго.

Сорго відноситься до сімейства злакових і коли росте в полі, то на перший погляд трохи нагадує зернову кукурудзу. Сорго вважається серед агрономів важливою культурою і вирощується по всьому світу. Вона використовується як зерно, корми для худоби, а також для виробництва спирту та біопалива. Родом культура з Африки і сьогодні широко культивується як і тропіках, і у субтропіках.

Нині ця культура вирощується у понад 60 країнах. Основне виробництво сорго зосереджено в Африці та Азії, де для нього є найсприятливыші кліматичні умови. Понад 50% світового виробництва сорго припадає лише на п’ять країн – де лідирує США (15%), Нігерія (12%), Ефіопія (9%), Мексика (9%) та Індія (8%).

І вітчизняні аграрії вважають, що питання вирощування зернового сорго в Україні є дуже актуальним. Адже воно посідає четверте місце після пшениці, рису та кукурудзи у світовому виробництві. Водночас в Україні у контексті кліматичних змін, зокрема на півдні, з кожним роком посилюються посухи, що підвищує ризики вирощування традиційних сільськогосподарських культур. Тому в сівозміни потрібно включати стійкі до посухи культури, які посушливі періоди зможуть замінити традиційні. Саме таким «тактико-технічним характеристикам» чудово відповідає культура сорго.

Окрім реальної економічної вигоди, яку матимуть змогу отримати аграрії від вирощування сорго, позитивний ефект зможуть відчути й пересічні українці. Адже сорго дуже корисний продукт. За своїми харчовими якостями сорго стоїть на третьому місці після пшениці та рису. Сорго багатий на білки і вуглеводи, що визначає його поживну цінність.

Очікується, що світовий ринок сорго швидко зростатиме в період до 2025 року, що зумовлено попитом у кількох сегментах ринку.

Тому експерти прогнозують, що нижча вартість виробництва та простота вирощування зроблять сорго привабливим для фермерів, які через зміну клімату в Україні вже змушені замислюватися про пошук альтернативних варіантів на заміну традиційних культур . За словами експерта з агропромислових питань Геннадія Луцька, сорго для українських фермерів у найближчому майбутньому може стати своєрідною альтернативою традиційних кукурудзи чи ячменю. Особливо це буде актуальним для аграріїв півдня та сходу країни, насамперед для таких областей як Херсонська, Одеська, Миколаївська та Запорізька. Саме в цих регіонах, крім того, що вони ідеально підходять за кліматом та землями для вирощування сорго, де саме спостерігається тенденція до загального зниження врожайності таких культур, як кукурудза та ячмінь.

Тим більше, що країни Європейського союзу останніми роками уважно придивляються до перспектив вирощування согро. Поки що культура не сильно «прижилася» на європейських сільськогосподарських угіддях, але низька собівартість вирощування сорго відкриває «вікно можливостей» для завоювання ринку. Тим більше, що треба врахувати, що загалом у світі саме сорго посідає почесне третє місце серед злакових культур, що використовуються у раціоні харчування людини – перше місце традиційно посідає пшениця, за нею йде рис.

«Окно возможностей» для сорго

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!