Німецькі вчені вивели яйця на чисту воду

Джерело:  DW
яйця

Новий метод, розроблений вченими в Німеччині, дозволяє визначити, чи отримано яйце від курки, вирощеної в екологічно чистих умовах, чи ні. Він може бути використаний для моніторингу якості інших продуктів.

Кожен німець з’їдає на рік приблизно 230 яєць – варені на сніданок, у вигляді омлетів, у випічці, макаронах тощо. Про те, скільки ж яєць слід з’їдати на тиждень, розгорілася спекотна суперечка навесні цього року. У магазинах особливий попит мають біояйця. Покупці впевнені, що яйця від щасливих курей, які гуляють на свіжому повітрі та отримують виключно натуральний екокорм, що не містить побічних продуктів тваринного походження, пестицидів, хімічних та синтетичних домішок, антибіотиків та гормонів, набагато смачніші та корисніші, ніж інші. Але якщо в користі біояєць практично ніхто не сумнівається, то з визначенням їх “справжності” заявленому на етикетці стандарту можуть виникнути питання.

Німецькі вчені розробили новий метод боротьби з можливим шахрайством під час маркування яєць. Він заснований на спектроскопії ядерного магнітного резонансу (ЯМР-спектроскопії) та має точність 99,9 відсотка. Про це розповів інформаційному агентству dpa Андреас Жуаджур (Andreas Juadjur) із відділу хімічного аналізу Німецького інституту харчових технологій. Дослідницький проект фінансувався Федеральним міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини в рамках програми розвитку органічного аграрного сектора, що має, в тому числі, метою мінімізацію використання синтетичних добрив, пестицидів, регуляторів росту рослин і кормових добавок.

Процес сканування за допомогою ЯМР-спектроскопії дозволяє за короткий час зробити висновки про окремі інгредієнти яйця, пояснив Жуаджур: “Ми практично беремо у яйця “відбиток пальця” та порівнюємо цей відбиток у вигляді профілю інгредієнтів із нашою базою даних”. За останні два з половиною роки вчені з Квакенбрюка досліджували 4500 яєць та створили з отриманих параметрів базу даних.

У процесі використовується штучний інтелект

Спочатку метою було розробити такий інструмент для аналізу, який дозволив би отримати інформацію про яйця, походження яких невідоме. Точність процедури залежить від достовірності зразків, що вже є в базі, пояснює Жуаджур. У цьому труднощі у тому, що у традиційному птахівництві переважно вирощуються лише три породи курей. Водночас в екологічному сільському господарстві їх трапляється набагато більше. Порода курки також впливає склад відкладеного нею яйця.

У майбутньому, за наявності досить великої бази даних, аналіз можна буде проводити з допомогою штучного інтелекту. Причому як яєць, а й багатьох інших продуктів тваринного походження. “Науково-дослідна частина проекту закінчена. Тим, хто хоче використовувати цей метод перевірки на постійній основі, потрібно буде лише перевіряти ще раз наявні дані щороку, а також розширювати базу”, – пояснює вчений.

Інші продукти також можна досліджувати

За словами Андреаса Жуаджура, дослідники також з’ясували, що за допомогою ЯМР-спектроскопії можна встановити, наприклад, яким способом було приготовлене в’ялене м’ясо яловичини – сухе або вологе. З чого було зроблено висновок, що новий процес може підійти для вивчення будь-якої їжі тваринного походження. Метою проекту, яка була досягнута, було знайти такий метод, який міг би з точністю довести, що продукт відповідає екологічним стандартам. Це важливо як для фермерів, щоб мати можливість підтвердити правомірність маркування своєї продукції, так і для споживача – щоб бути впевненим у тому, що купуєш саме те, що задекларовано на етикетці, у випадку із яйцями – що вони відповідають маркуванню “біо”. Як пояснив Жуаджур: “Бують випадки шахрайства, і тому важливо, щоби продукцію можна було перевірити”.

Як відрізнити біоякість

У Німеччині більшість яєць надходить з вітчизняного виробництва. За даними Федерального статистичного відомства у Вісбадені, 2023 року в Німеччині було вироблено 13,1 мільярда яєць. Проте лише близько 13,5 відсотка посідає органічне сільське господарство, продукція яких може мати маркування “біо”, і близько 22 відсотків – на господарства, де кури утримуються в так званому вільному вигулі. Відмінність цих видів полягає в тому, що у біокур у приміщенні, де вони живуть, трохи більше місця. На квадратний метр площі припадає до шести курей-несучок. У системі вільного вигулу на квадратний метр припадає дев’ять курей. А також, як говорилося вище, має значення якість їхнього корму.

При покупці яєць можна дізнатися про їх походження та спосіб вирощування за кодом, яким маркують кожне яйце. Цифра “0” на початку – показник біоякості. Однак слід враховувати, що код застосовується лише до необроблених сирих яєць.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!