Німеччина приступає до імпортозаміщення не ГМО-сої

Джерело:  AgroXXI
соя

Близько 8 мільйонів гектарів, або майже дві третини орних земель Німеччини, наразі потенційно придатні для вирощування сої.

Про перспективи соєводства в Німеччині пише Норберт Леманн у статті, опублікованій у провідному німецькому мережевому агрожурналі Аgrarheute.com: «Торговий гігант ADM шукає соєві боби без ГМО для свого олійно-екстракційного заводу в Майнці (столиця землі Рейнланд-Пенц). Таким чином, для німецьких фермерів, які бажають зайнятися соєводством, схоже, складається безпрограшна ситуація.

На даний момент соєві боби залишаються, як і раніше, нішевою культурою в Німеччині – торік у країні сою вирощували на 45 000 гектарах, і це навіть не половина площі, відведеної під виноградарство. Але все може змінитися найближчими роками, оскільки потреба в сої величезна. Рівень самозабезпеченості Німеччини з цього врожаю становить близько 3 відсотків, в ЄС це близько 8 відсотків. Решту закуповують на світовому ринку, багато мільйонів тонн переважно генетично модифікованої сої.

Однак торговий гігант ADM спостерігає попит, що росте, на сою без ГМО, вирощену в Європі. Саме тому компанія розширила свій олійний завод у Майнці – і тепер активно шукає фермерів, які хочуть почати вирощувати сою в Німеччині.

Компанія ADM значно розширила переробні потужності на своєму підприємстві: нові бункери та системи знаходяться в експлуатації з квітня. Незважаючи на те, що про загальні потужності та обсяг інвестицій торговий гігант замовчує, мета зрозуміла. Як пояснив журналістам дилер ADM Даніель Афонсо Андре, у майбутньому на підприємстві в Майнці, ймовірно, тільки соєві боби, що не містять ГМО, перероблятимуться на соєвий шрот і соєву олію раз на місяць. Наразі більшу частину сировини постачають українські фермери, але ADM активно шукає нових учасників вирощування сої у Німеччині, щоб використати свої потужності.

Попит на сою, яка не містить ГМО, у Євросоюзі зростає, частково завдяки програмам сталого розвитку молочних підприємств. ADM тепер оприлюднює щоденні ціни виробників на вітчизняну сою. Доставка можлива цілий рік як на маслозавод у Майнці, так і до логістичних партнерів ADM по всій країні.

Мартін Мірш, виконавчий голова Німецької організації з просування сої, бачить безліч переваг для німецьких фермерів із запровадженням цієї культури. Зернобобові, до яких належить соя, збагачують сівозміну та оздоровлюють ґрунт. Соя фіксує азот із повітря та, за словами Мірша, таким чином досягається врожайність до 4,5 т/га без внесення азотних добрив, що важливо з екологічної точки зору.

Однак, за словами Ахіма Шнайдера з Німецького насіннєвого альянсу (Saaten-Union), соя висуває високі вимоги до ґрунту, водопостачання та клімату. Крім того, необхідна інокуляція насіння бульбоутворюючими бактеріями, так званими різобіями. Збирання врожаю відбувається відносно пізно, у серпні чи вересні, і потребує відповідного технічного обладнання. Тим не менш, Шнайдер переконаний, що нові, адаптовані сорти зроблять вирощування сої економічним навіть у раніше менш сприятливих місцях. Цьому також сприяють різноманітні можливості фінансування з боку національних програм та Загальної сільськогосподарської політики ЄС (CAP).

Калькулятор маржинального прибутку LfL Bavaria прогнозує маржинальний прибуток (прим.ред. це різниця між виручкою від реалізації та змінними витратами) у розмірі 484 євро/га (прим.ред. 47931 російських рублів з копійками) для врожаю 2024 для соєвих бобів з рівнем врожайності 3 т/га та ціною виробника 500 євро/т (прим.ред. 49515 російських рублів з копійками) без надбавок, включаючи ефективність фіксації азоту. Значно вищий прибуток може бути досягнуто в органічному землеробстві.

За даними на 23 травня 2024 року, ADM пропонує ціну виробника 510 євро/тонну зі станції Майнц.

Мірш зазначає, що близько 8 мільйонів гектарів, або майже дві третини орних земель Німеччини, в даний час потенційно придатні для вирощування сої, особливо в Баден-Вюртемберзі та Баварії, а також у Нижній Саксонії, Північному Рейні-Вестфалії, Саксонії та Саксонії-Анхальт . У сівозміні ще багато місця для сої».

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!