Нібулон пропонує ввести спеціальний тариф на залізничні перевезення до Дунайських портів

Джерело:  Rail.insider
Дунай

Логістика Дунаєм може працювати ще ефективніше, але для цього потрібні відповідні умови. Так вважає директор із взаємодії з органами влади «НІБУЛОНу» Михайло Різак.

В компанії пояснюють: логістика до портів річки Дунай є дорожчою у порівнянні з глибоководними портами Великої Одеси, адже “це додаткові 250 км автошляхів і 200 км залізниці від глибоководних портів, що робить порти річки Дунай не менше ніж на 5 доларів на тонну дорожче за глибоководні порти станом на травень 2023 року”. Здешевшати логістику допоможе введення спецтарифу від УЗ та допомога донорів у закупівлі власного рухомого складу.

“По-перше, за рахунок введення спеціального тарифу на перевезення від «Укрзалізниці» (умовна 1 грн з Чорноморська до Дунаю і назад у ланцюгу доставки), що підтримає конкурентність портів Дунаю в порівнянні із глибоководним портами Великої Одеси. По-друге, завдяки допомозі донорів у наданні вагонів і причепів для річкових портів Дніпра та Південного Бугу, що дасть змогу зменшити вартість логістики під час перевезення збіжжя від заблокованих річкових терміналів до найближчої залізничної станції і далі залізницею до Дунаю. У випадку «НІБУЛОНу» це додаткові 250 вагонів та 80 причепів для 9 заблокованих річкових портів компанії”, – відзначає Різак.

В компанії також відзначили, що проєкт USAID “Економічна підтримка України” у 2023 році закупив і передав «НІБУЛОНу» 50 сучасних вагонів-хоперів із здатністю перевозити 70 тонн зерна кожен. У 2024 було закуплено ще 13 причепів-зерновозів.

“Це дає змогу компанії оптимізувати економіку транспортування зерна й утримувати ціну на належному рівні”, – додав пан Різак.

В “Нібулоні” підрахували, що вартість перевезення збіжжя власними вагонами до портів Дунаю на 36% менша від використання послуг зовнішніх операторів, а власним автотранспортом користуватися вигідніше на 20%.

Нагадаємо, проєкт USAID «Економічна підтримка України» має намір встановити 20 вагонних домкратів на кордоні з Польщею до кінця травня.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!