Незважаючи на газову кризу, Україна буде забезпечена цукром власного виробництва.

сахар

Враховуючи врожайність культури, середній показник виходу цукру на заводах та прогнози виробництва, а також незважаючи на газову кризу, український ринок буде повністю забезпечений цукром внутрішнього виробництва.

Станом на 21 жовтня сезон виробництва цукру розпочав 31 цукровий завод. На звітну дату отримано понад 560 тис. т цукру із цукрових буряків, що вдвічі більше, ніж у відповідний період минулого року (близько 280 тис. т).

Станом на 21 жовтня зі 134 тис. га, що становить 59% до прогнозу (226 тис. га), зібрано 6,23 млн т цукрових буряків. Урожайність складає 46,5 т/га, що більше на 0,9 т/га, ніж у 2020 році (45,6 т/га).

«При таких показниках урожайності культури на цукрових заводах у сезоні 2021 року буде перероблено 10,51 млн т цукрових буряків. Враховуючи середній показник виходу цукру в Україні —13,7% (станом на 21 жовтня) — із сировини, яка надійде, буде вироблено 1,44 млн т цукру (розрахунковий показник і може змінюватися). За оцінками директора НВЦ «Бурякоцукрове виробництво» Олександра Коротинського, внутрішнє споживання становить 1,38 млн т цукру на рік. Внутрішній ринок повністю забезпечений цукром внутрішнього виробництва», — повідомляється в матеріалі.

Підприємства цукрової промисловості наразі одержують газ з урахуванням доставки на підприємство за ціною 34-37 тис. грн з ПДВ. Заводи в авральному порядку шукають альтернативні джерела палива (мазут, вугілля, пеллети та ін.).

Можна припустити, що підприємства у 2021 році хочуть максимально переробити цукрові буряки в порівняно теплу пору року для мінімізації витрат газу та інших видів палива.

Нагадаємо, що спочатку мали запускатися 34 цукрозаводи, але 4 вже офіційно відмовилися розпочинати сезон цукроваріння. Тому що вартість газу піднялася настільки, що їм стало невигідно працювати собі на збиток.

 

Latifundist.com

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!