Неврожай кукурудзи у Болгарії призведе до скорочення експорту

Джерело:  Зерно Он-Лайн
кукуруза

Іноземна сільськогосподарська служба при Мінсільгоспі США (FAS USDA) погіршила прогноз виробництва кукурудзи в Болгарії до 2,5 млн т, оскільки посіви сильно постраждали від літньої посухи та сильної спеки.

До 8 листопада було прибрано 96% площ під кукурудзою, намолочено 2,2 млн т.

За прогнозами FAS USDA, цього сезону Болгарія може експортувати 1,0 млн т кукурудзи, що на 0,4 млн т менше, ніж минулого сезону.

Через посуху протягом двох років поспіль і низькі врожаї привабливість кукурудзи для болгарських фермерів може зменшитися, і площі під цією культурою навесні 2024 року можуть скоротитися. Цього року кукурудза вимагала найвищих витрат на вирощування порівняно з іншими зерновими та олійними культурами, і мала найнижчу рентабельність через зниження врожайності та цін. Рясна пропозиція кукурудзи в інших країнах Причорномор’я цього року створила додатковий тиск на болгарських фермерів.

Для посівів пшениці погода цього року була набагато сприятливішою. Валовий збір пшениці становив 6,8 млн т, що на 6% більше, ніж минулого сезону.

Експорт болгарської пшениці у перші місяці сезону йде активно завдяки великим початковим запасам, високому зовнішньому попиту та привабливим для фермерів цінам. На початок листопада болгарські експортери вже вивезли 3 млн. т пшениці. Обсяг експорту за весь минулий сезон становив 4,2 млн т.

Сівба озимих під урожай-2024 була ускладнена через незвичайно суху і теплу осінь. До середини листопада темпи сівби пшениці відставали від торішніх на 26%, але очікується, що фермери докладуть зусиль, щоб надолужити втрачене.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!