Нестача кукурудзи та сої посилює продовольчу кризу в Нігерії

Джерело:  Feedlot
кукурудза

Ціни на корми, продукти тваринного походження та інші ресурси продовжують зростати в Нігерії, заганяючи населення та фермерське співтовариство у порочне економічне коло.

Нігерія переживає найвищий рівень інфляції протягом останніх 20 років. Згідно з аналізом Business Day, річний рівень інфляції, що ковзає, знову зріс у грудні до 28,9%. Це 12-те щомісячне збільшення поспіль чинить дедалі більший тиск на населення західноафриканської держави і негативно позначається на матеріальному становищі населення.

Поряд із зростанням цін на продукти харчування, падають і продажі на ринку. Дедалі більше людей можуть дозволити собі лише основні продукти, такі як рис чи локшина, та купують їх у менших кількостях.

Фермери зазнають зростаючого тиску

Виробників птиці найбільше турбує зростаюча вартість кормів.

Представники галузі звернулися до федерального уряду на чолі з президентом Болою Тінубу з проханням втрутитися в ситуацію на кормовому ринку, щоб взяти під контроль ціни на корми, що зростають. В Асоціації птахівників Нігерії (PAN) попередили про неминучий крах галузі.

За словами високопоставленого співробітника одного з відділень PAN, корм, який у листопаді коштував 8 000 нових нігерійських найр (9,11 долара США) за 25-кілограмовий мішок, зараз продається за 10 950 нігерійських найр.

Крім того, за його словами, ціни на корми в цю пору року зазвичай найнижчі.

За його словами, щоб залишатися на плаву, птахівникам потрібна фінансова підтримка від уряду у вигляді грантів. Навіть за низьких процентних ставок більшість птахівницьких підприємств перебувають у надто нестійкому стані, щоб виплачувати будь-які додаткові кредити.

Багато птахівників вже скоротили поголів’я птиці, тоді як інші взагалі закрили свої підприємства.

Постачання кукурудзи, сої: корінні причини кормової кризи

PAN вважає, що причини нинішньої кормової кризи в Нігерії криються як у нестачі вітчизняної кукурудзи та соєвих бобів, так і в забороні на імпорт кукурудзи.

Очікується, що внутрішнє виробництво кукурудзи цього маркетингового року буде на 7% нижче, ніж у попередньому порівнянному періоді. Це є результатом більш високих виробничих витрат, пов’язаних з ослабленням найри, а також насильства і відсутності безпеки в північних регіонах країни, де вона вирощується. Ці умови призвели до скорочення збиральних площ, а також зниження врожайності.

Враховуючи, що кукурудза становить від 60% до 65% кормів для свійської птиці, зростаючі витрати на корми створюють все більші проблеми для нігерійських птахівників. В асоціації птахівників наголосили, що ситуація посилюється спекулятивними закупівлями кукурудзи, а також зростанням цін на дизельне паливо та транспортування.

Крім того, широкомасштабні спалахи високопатогенного пташиного грипу призвели до вибракування понад 1 мільйон голів свійської птиці та знищення понад 110 000 ящиків з яйцями.

Нігерія робить кроки щодо підвищення продовольчої безпеки

За останніми даними статистичного відділу Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAOstat), річний обсяг виробництва курячого м’яса становить приблизно 355 000 метричних тонн та 664 000 тонн яєць у шкаралупі. Ці цифри відносяться до 2022 року і є збільшенням порівняно з даними за попередній рік.

Світовий банк оцінює чисельність населення Нігерії у 218,5 мільйонів осіб у 2022 році.

У жовтні було оголошено, що федеральний уряд розробляє національну політику у сфері кормів для тварин.

Минулого тижня федеральне міністерство сільського господарства повідомило, що міністр закликав національних дилерів добрив, насіння та інших ключових сільськогосподарських ресурсів до співпраці з метою збільшення обсягів виробництва та покращення продовольчої безпеки в Нігерії.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!