Нестабільність сировини та високі ціни чинять тиск на європейські ринки біопалива

Джерело:  Oilword
биотопливо

Platts, що входить до S&P Global Commodity Insights, 23 березня оцінила ринок біопропану у 2610,50 доларів за тонну, або премію у 2082 долари за тонну до звичайної оцінки великих поставок пропану CIF NWE. Це більше порівняно з $2583,25 за тонну або премією у розмірі $2066 за тонну порівняно з попереднім днем, але нижче за премію у розмірі $2087 за тонну порівняно з попереднім тижнем.

За словами джерел, висока надбавка до звичайного пропану стримувала попит.

У той час, як ціни ICE LSGO на початку місяця закрилися практично без змін, ціни на біодизельне паливо впали, скоротивши премії за газойль на FAME 0 FOB ARA на 293,25 дол./т до 245,25 дол./т за місяць до 23 березня, RME на 336,25 дол./т до 296,50 дол./т та UCOME на $332,25 за тонну до 430,75 доларів за тонну.

Волатильність цін на біодизельне паливо в Європі була пов’язана з низьким попитом на дизельне паливо протягом зими, а також реакцією на макроекономічну невизначеність після краху банку SVB в США.

Ціни на сировину не так швидко відреагували на зниження попиту на біопаливо, але слабкий попит може ще знизитись, оскільки трейдери та брокери повідомляють про слабкий попит на UCO з початку року.

23 березня Platts оцінила використану рослинну олію (UCO) у 1114 доларів за тонну, яка залишається стабільною з 14 березня, коли вона впала з 1145 доларів за тонну 13 березня. У той час як 23 березня водень оцінювався в 2655,25 долара за тонну, що приблизно на 74,14 долара за тонну вище, ніж на день раніше, і нижче на 43,72 долара за тонну порівняно з попереднім тижнем.

Нещодавно джерела відзначили спокійний ринок UCO на тлі слабкості покупок. “Взагалі ніякого продажу”, – сказали джерела. “Оскільки ціни на біодизельне паливо все ще знижуються, навіть коли я показую пропозиції нижче за ринкові, покупці не зацікавлені”.

UCO є сировиною для кількох біопродуктів у Європі, включаючи біодизельне паливо UCOME, HVO або відновлюване дизельне паливо, екологічно чисте авіаційне паливо та біопропан. Використання UCO стимулюється Директивою з відновлюваних джерел енергії 2018 року, оскільки UCO включено як вихідну сировину до додатку IX B, що дозволяє державам-членам враховувати біопаливо, вироблене з UCO, для подвійного обліку в рамках мандатів.

Учасники європейського ринку також зазначили, що імпорт UCOME та сировини з Азії шляхом спрямування сприяє низькому поточному попиту.

Коли його запитали про відсутність спотової активності, джерело сказало, що “багато великого імпорту надходить безпосередньо з Китаю”, насамперед із UCOME, з чим погодилося друге джерело. Ці потоки, можливо, забронювали заздалегідь, оскільки джерела в Азії продовжують повідомляти про поганий стан експортного ринку.

Відсутність стимулів задоволення попиту біопаливо

Хоча нещодавня нестабільність цін на відповідну сировину призвела до зростання цін на біопропан, джерела вказали на обмежену пропозицію та відсутність політики по всій Європі, яка б стримувала попит з боку традиційних виробників зрідженого газу.

Дистриб’ютори зрідженого газу заявили, що для стимулювання зростання виробництва біопропану необхідна жорсткіша політика ЄС та посилення стимулів для виробників, щоб збільшити обсяги поставок.

Враховуючи, що виробників біопропану лише кілька, а також великі премії порівняно з пропановим комплексом, джерела очікують, що попит залишиться низьким протягом наступних кількох років.

Відсутність субсидій по всій Європі також утримує споживачів від великих премій за біопропан. Водночас виробники можуть “стояти на своєму” і чекати, що нафтохімічна промисловість заплатить такі високі премії, споживачі, які працюють “нижче за течією”, бачать мало стимулів платити такі високі ціни.

RTFC надають субсидії транспортної галузі Великобританії для використання біопропану як автогаз, проте його основне застосування для опалення по всій Європі набуло незначної популярності на основних ринках, включаючи Францію або Німеччину, повідомили джерела.

Попит на біопропілен у Європі був знижений через його високу ціну та низький попит на подальші біохімічні продукти або біополімери.

У той час як інтерес великих брендів до використання більш екологічно чистої сировини у своїй продукції зростає, вищі енерговитрати та інфляція останніми місяцями обмежили попит на відносно дорогий біопропіл.

“Розмови про біологічні померли в нинішніх умовах, і натомість усі зосередилися на витратах”, – сказав менеджер.

Що стосується біодизельного палива, невизначеність щодо мандатів може загальмувати ринок, оскільки учасники ринку ставлять під сумнів майбутнє подвійного обліку надбавок на сировину на основі відходів та обмежень на використання продовольчих та кормових культур як сировину.

У лютому Європейська комісія запропонувала більш високі цільові показники зі скорочення викидів автомобілів великої вантажопідйомності.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!