Неперевершене зростання врожаю кукурудзи в Україні завдає шкоди конкурентам-експортерам – Карен Браун

кукуруза
UkrAgroConsult

Україна потрапила в заголовки на зернових ринках, оскільки трейдери розмірковували про те, чи геополітична напруга може загрожувати експорту, але це, можливо, не було великою проблемою всього кілька десятиліть тому, коли врожай у країні був значно меншим, розмірковує аналітик зернового ринку Рейтерс Карен Браун.

Помітні зміни у виробництві кукурудзи в Україні зокрема дозволили їй відхопити частку експорту та потенціал у традиційних постачальників, і Сполучені Штати постраждали найбільше.

Сьогодні на Україну припадає 16% світового експорту кукурудзи та 12% пшениці, але на початку століття чорноморська країна практично не брала участі у торгівлі, особливо кукурудзою.

Жодна з культур у провідних країнах-експортерах кукурудзи, пшениці та сої за останнє десятиліття не росла так швидко, як кукурудза в Україні. Це 140-процентне зростання було зумовлене як розширенням площ, так і зростанням урожайності, в основному завдяки підвищенню прибутковості та збільшенню іноземних інвестицій.

Швидке зростання кукурудзяної промисловості України дозволило експортерам вперше привернути увагу Китаю приблизно у 2013 році, і ці відносини почали розвиватися. На Китай припадало 36% українського експорту кукурудзи у 2020-21 роках порівняно з 19% роком раніше, незважаючи на зниження загального обсягу експорту на 18% після меншого врожаю.

Провідний експортер кукурудзи Сполучені Штати прагне залучити бізнес Китаю відтоді, як він став головним покупцем, але Україна, схоже, поки що є кращим постачальником. Негенетично модифікована кукурудза в Україні є одним із ймовірних факторів.

На Сполучені Штати припадає третина світової торгівлі кукурудзою порівняно з двома третинами лише два десятиліття тому. Експорт пшениці зі США у 2021-2022 роках встановлено на рекордно низькому рівні в 11% від світового експорту порівняно з приблизно чвертю на початку 2000-х років.

Станом на середу Росія заявила, що відступає від кордону з Україною, незважаючи на те, що західна розвідка стверджує протилежне. Невизначеність викликала волатильність ринку в останні тижні, особливо світових цін на пшеницю, хоча поки що немає доказів того, що український експорт був або буде порушений.

ВЕЛИКИЙ ВРОЖАЙ

Україна виробила рекордні 42 мільйони тонн кукурудзи у 2021 році, що є незбагненним обсягом лише десятиліттям раніше. Це стало можливим завдяки різкому збільшенню посівних площ, що витіснило деякі традиційні українські культури.

Оскільки світові ціни на зерно зросли на початку минулого десятиліття, збільшився потенційний прибуток від кукурудзи для українських фермерів. З того часу вони збільшили посівні площі кукурудзи приблизно на 90%, а 5,3 млн. гектарів, зібраних минулого року, трохи більше, ніж в американському штаті Айова.

Кукурудза також була привабливим варіантом для виробників, оскільки вона не схильна до пошкоджень під час суворих українських зим. Ячмінь найбільше програв у розширенні кукурудзи, оскільки площі скоротилися приблизно на 40% за останнє десятиліття, хоча зростання врожайності зберегло виробництво ячменю в основному стабільним.

Ці ж чинники поряд із глобальним апетитом, що посилюється, призвели до 35-відсоткового зростання посівних площ олійних культур в Україні за 10 років, з яких три чверті припадає на соняшник. Надлишкові переробні потужності в Україні, які виросли до 23 мільйонів тонн у 2020 році з 15 мільйонів у 2015 році та 10 мільйонів у 2011 році, підтримують її роль як провідного експортера соняшникової олії.

Посіви пшениці сильно постраждали у Сполучених Штатах, оскільки виробники розширили посіви кукурудзи та сої, але площа пшениці в Україні збільшилася приблизно на 8% за останнє десятиліття, оскільки вона продовжує збільшувати свою частку на експортному ринку.

Поряд з ячменем, скорочення площ під такими культурами, як просо, овес, гречка та цукровий буряк, поступилося місцем буму кукурудзи та олійних культур в Україні, не поступившись місцем пшениці.

Урожайність кукурудзи в Україні за останнє десятиліття зросла приблизно на 30%, порівняно з 11% у США. Врожайність кукурудзи в Україні вперше перевищила середній світовий показник десять років тому, а тепер вона легко перевершує Бразилію та стає конкурентоспроможною з Аргентиною.

Україна також виробила рекордний урожай пшениці в 33 мільйони тонн минулого року, наблизившись до рівня Австралії або всього урожаю озимої пшениці в США. Урожайність пшениці в Україні вже давно конкурентоспроможна зі світовими врожаями, хоча останнім часом вона набагато вища і легко перевершує показники колишнього Радянського Союзу загалом.

НА ЕКСПОРТ

Розширення виробництва зерна в Україні явно було спрямоване на глобальну торгівлю, що свідчить про величезне зростання частки зернових культур, які вона експортує. З чотирьох основних експортерів кукурудзи, Україна відвантажує найбільшу частину свого врожаю приблизно 80% на рік.

Аргентина відстає приблизно на 73%, але експортер №2 Бразилія відправляє близько третини свого врожаю за кордон, і менше 20% кукурудзи в США чекає на ту ж саму долю.

Трохи більше двох третин урожаю пшениці в Україні потрапляє на експортний ринок, як і в Австралії і трохи більше, ніж в Аргентині, але нижчий від середнього показника по Канаді (більше 70%). Це можна порівняти з найбільшим експортером Росії де трохи нижче 50% і США з 50%.

За винятком російської пшениці, ці частки експорту та виробництва для провідних постачальників кукурудзи та пшениці в останні десятиліття залишалися здебільшого постійними. Але Україна почала реалізовувати свій експортний потенціал приблизно за часів сировинного буму 2008 року.

Незадовго до цього інфляційного періоду Україна експортувала близько 20% врожаю пшениці та 25% кукурудзи, але в циклі 2008-09 років цей показник підскочив приблизно до 50%. З того часу українське зерно заробило репутацію серед імпортерів як конкурентоспроможне за ціною та дедалі надійніше.

Детальна інформація про експорт зернових культур і продуктів їх переробки, баланси попиту і пропозиції, цінові тенденції, стан посівів та хід збиральної/посівної кампанії в країнах Чорноморського регіону, доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, що надає швидкий доступ до щоденної оперативної інформації агро ринку Причорномор’я, аналітичних звітів та прогнозів, історичних даних, а також ефективних інструментів для обробки та завантаження даних.

Підвищіть свою ефективність з допомогою агро аналітики вже зараз!

Реєструйтесь, щоб отримати розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!