Названо розмір компенсації, яку Україна просить у ЄС за транзит зерна у дальні порти

Джерело:  AgroPortal.ua
зерновоз

Розмір субсидії на транспортування українських агротоварів у далекі порти розміром 30 €/тонна може значно прискорити експорт поточного сезону. Таку думку висловив у телеефірі міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Він зазначив, що перспектива використання розташованих далеко від України портів розглядалася минулого року. Влітку 2023 року в очікуванні нового врожаю представники уряду провели переговори з Європейським Союзом і попросили компенсувати транзит у порти Литви та Латвії, Німеччини, Нідерландів, а також в адріатичні порти — Хорватії, Словенії та Італії.

Міністр уточнив, що вартість транзиту українських агротоварів у вагонах від кордону України до порту в Гданську складає приблизно 40 €/т, до Гамбурга — 70 €/т. Ціни, за його словами, постійно змінюються, оскільки це ринок, який залежить від сезонності та багатьох інших моментів.

«Ми вважаємо, що компенсація в 30 €/т, в принципі, вона подібна в усіх напрямках. Це те, що додасть динаміки і вирішить багато питань», — сказав Сольський

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!