Назад до витоків: Україна нарощує експорт соняшнику замість соняшникової олії

Джерело:  mind
подсолнечное масло

Україна – найбільший у світі виробник та експортер соняшникової олії, з часткою ринку понад 50%, різко скоротить свою присутність на ньому й, найімовірніше, втратить лідерство принаймні в частині виробництва. Замість постачання готової продукції з країни зростає експорт соняшника, який переробляється за кордоном – переважно в Болгарії та Туреччині.

Тоді як світ уважно стежив за долею українського зерна, а міжнародні організації на чолі з ООН докладали максимальних зусиль для відновлення його експорту, другий за значимістю сегмент українського аграрного сектору – олійний – був фактично залишений сам собі.

При цьому стан справ у ньому за деякими параметрами був більш загрозливим, ніж у зерновиків: значна частина МЕЗів опинилася на окупованих територіях, надлишок готової продукції еквівалентний потребам внутрішнього ринку за кілька років, а традиційні ринки збуту та специфіка транспортування не дають можливості повноцінно використовувати можливості залізниці.

Усе це призвело до глобального стресу в галузі, яка тільки-но починає пожинати його наслідки.

Через суттєве скорочення виробництва олії в наступному сезоні (стартує у вересні) може скластися парадоксальна ситуація, коли обсяги експорту будуть більшими, ніж обсяги переробки олійного насіння.

За оцінками асоціації «Укроліяпром», за підсумками минулого 2020/2021 МР (вересень – серпень) сумарний обсяг виробництва олії в Україні сягнув 6,126 млн тонн, з яких 5,8 млн тонн – це соняшникова, 0,21 млн тонн – соєва та 116 00 тонн – рапсова олія.

За словами заступника директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Миколи Пугачова, більша частина підприємств не буде задіяна в сезоні через свою близькість до фронту та/або розташування на окупованих територіях, а виробництво насіння соняшника скоротиться вдвічі – до 8–8,8 млн тонн проти 15 млн тонн у минулих сезонах.

«Якщо в Україні 2021 року соняшником було засіяно 6,5 млн га, то цього року лише 72,0% від торішнього – 4,6 млн га», – сказав він. Це мінімум за 10 років.

Із сотні підприємств галузі в активній фазі виробництва перебувають не більше двох десятків

Переробка олійних культур – експортоорієнтована галузь, до 90% виробленого обсягу вивозилося переважно морем. Морський шлях є практично безальтернативним, насамперед через географічну структуру постачань. За підсумками минулого сезону, близько 27% експорту припало на Індію.

У довоєнний період з України в сезон експортувалося не менше 0,5 млн тонн соняшникової олії на місяць. За час війни – з березня до липня 2022 року – було вивезено всього 750 000 тонн олії, це вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого сезону.

У результаті з початку війни олія втратила домінувальні позиції в структурі експорту олійно-жирової галузі, поступившись сировині. Якщо минулого сезону навесні на олію припадало 43% у галузевій торгівлі, то в березні – липні 2022 року – лише 28%. При цьому частка соняшнику зросла в структурі експорту до 38% проти нуля минулого року.

Прогноз експорту соняшнику на поточний сезон – не менше 1 млн тонн. Це безпрецедентний показник за більш ніж 10 років. Основні покупці олійної сировини – Туреччина, на яку припала п’ята частина всіх постачань, а також країни ЄС – Болгарія, Румунія та Угорщина (сумарно близько 72% українського експорту соняшника).

Скорочення площ під соняшником і відповідно його врожаю, активний експорт сировини, підприємства, що випали внаслідок окупації з виробничого циклу – все це призведе до того, що Україна, імовірно, втратить світову першість із виробництва соняшникової олії мінімум на рік.

Чи збереже вона лідерство в експорті завдяки гігантським перехідним запасам олії, залежить від активізації морської торгівлі.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!