Найбільшим постачальником зерна для Грузії продовжує залишатися росія

Джерело:  Бизнес Грузия

За словами голови Асоціації виробників зерна та борошна Левана Сілагава, наразі ціни на зерно на міжнародному ринку зберігають стабільність. Це також стосується і регіонального ринку – зберігати існуюче становище дозволяє хороший урожай зерна.

«Єдиним викликом залишається Казахстан, де збирання врожаю розпочалося нещодавно, і його результати пізніше можуть вплинути на стан ринку, проте навіть у цьому випадку значних змін не буде», – заявив він.

За даними Грузстату, за 9 місяців 2023 імпорт зерна в Грузію зріс, при цьому імпорт борошна знизився. Загалом було завезено 143 433 тонни зерна.

В даний час найбільшим постачальником зерна для Грузії є Росія.

«З метою диверсифікації постачання зерна було вжито певних заходів, проте виходячи з того, що географічно Росія ближча за всіх інших виробників зерна, то виходячи з логістичних факторів, вона все ще залишається найбільшим постачальником. Ми завжди говоримо, що у разі припинення постачання з боку Росії, у нас завжди є можливість закупити зерно в інших країнах, крім того, в країні є достатній запас, який дозволить протриматися до виходу на нові ринки», – заявив Леван Сілагава.

За його словами, жодних складнощів у придбанні зерна в інших країнах не буде, проте воно в будь-якому випадку буде дорожчим, ніж купувати в Росії.

Нагадаємо, що Росія окупувала 2 регіони Грузії: Абхазію та Південну Осетію.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!