Нацбанк погіршив прогноз відновлення економіки через затягування повномасштабної війни

Джерело:  Цензор.НЕТ
Нацбанк Украины НБУ

Національний банк погіршив прогноз зростання ВВП України у 2023 році до 0,3% із 4% у попередньому прогнозі. Здебільшого це пов’язано із переглядом базового сценарію, який тепер передбачає продовження повномасштабної війни до початку 2024 року.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

“Ключовим припущенням прогнозу є суттєве зниження безпекових ризиків із початку 2024 року. Основними ризиками залишаються триваліший термін повномасштабної воєнної агресії Росії, а також подальше руйнування об’єктів критичної інфраструктури”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що НБУ очікує незначного зростання реального ВВП у 2023 році – на 0,3%.

Погіршення прогнозу зумовлене насамперед наслідками енергетичного терору, а також переглядом основного припущення щодо тривалості збереження безпекових ризиків, що матиме наслідком відтермінування повноцінного розблокування портів і стримуватиме потенціал відновлення експорту.

Крім того, унаслідок накопичення проблем, пов’язаних із проведенням посівної та збиральної кампаній в умовах війни, меншими, за оцінками НБУ, будуть і врожаї цього року.

Водночас у прогнозі припускається, що протягом 2023 року вдасться уникнути значних додаткових руйнувань енергетичної інфраструктури, а бізнес і влада вживатимуть ефективних заходів для нівелювання наслідків уже зруйнованих потужностей.

Зазначається, що актуальними для прогнозу є й інші ризики, реалізація яких також може призвести до перегляду ключових макроекономічних показників. Зокрема:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб і формування значних квазіфіскальних дефіцитів в енергетичній сфері з огляду на непередбачуваний характер війни;
  • відтермінування повернення значної частини громадян в Україну та потенційна додаткова міграція за кордон, що обмежуватиме споживчий попит, а в тривалій перспективі загрожуватиме загостренням структурних проблем на ринку праці та зниженням економічного потенціалу;
  • неритмічність надходження зовнішнього фінансування;
  • ускладнення роботи зернового коридору, навіть попри послаблення цього ризику впродовж останніх місяців.

Натомість швидка реалізація плану відновлення України з відповідним надходженням офіційного та приватного фінансування відбудови може суттєво пришвидшити економічне зростання, наголосили в НБУ.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що в разі продовження масових ракетних ударів Росії по енергетичній інфраструктурі економіка України у 2023 році впаде ще на 3-9% після скорочення ВВП на понад 30% цього року.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!