На Сумщині завершують розмінування сільгоспземель на безпечних територіях

Джерело:  AgroPortal.ua
міни

Буквально півтора тижні залишилося до завершення робіт із розмінування сільгоспземель, які вважаються умовно безпечним. До кінця травня аграрії Сумщини почнуть обробляти землі.

Про це розповів голова Сумської ОВА Володимир Артюх, повідомляє Факти ICTV.

«Тут існують дві проблеми. Перша — заміновані землі у 20-кілометровій зоні. Ця територія повністю прострілюється, оскільки там тривають бойові дії. Спочатку загородження поставив ворог, нині укріплюються військові. Там насиченість мінами дуже велика. Інші землі, за межами 20-кілометрової зони, ми вважаємо умовно безпечними. Це 1760 га, і коли ми їх очистимо, там можна буде працювати з дотриманням заходів безпеки», — зазначає Володимир Артюх.

Він додає, що є проблема із замінуванням території в 20-кілометровій зоні.

«І ми розповідаємо фермерам, що там не можна працювати: ось табличка, ось міни. Адже схема продумана: є представник і від громади, і від військових. І чітко обговорюється питання, де небезпечно працювати. Та часто люди вирішують виходити в поле на власний ризик. На жаль. І тоді стається біда як для фермера, так і для того тракториста, який перебуває за кермом трактора. У нас за останні два тижні аграрії підірвалися на мінах двічі», — розповідає Володимир Артюх.

За його словами, є господарства потужні, які заміновані поля заморозили і сплачують своїм людям під час простою певну зарплату, а є ті, у кого немає таких можливостей, тому і ризикують.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!