На Рівненщині стартував збір ранніх зернових культур та ріпаку

Джерело:  Суспільне
сбор урожая рапс

На Рівненщині стартував збір ранніх зернових культур та ріпаку. Дефіциту пального наразі немає, запевнив голова Асоціації фермерів області Андрій Кузьмич. Але жнивують місцеві фермери у 2022 році в умовах здорожчання цін на витратні матеріали.

У фермерському господарстві “Розквіт” на 500 гектарах вирощують ріпак, цукровий буряк, озиму пшеницю, пивоварний ячмінь та сою.

Агроном Андрій Харитонов пояснив, що наразі розпочали збирати ріпак. Погода, з його слів, на врожай не вплинула, але весняна засуха 2022 позначилася на якості ячменю.

“Зараз ціни дуже пішли, добрива, засоби захисту. По тих цінах, який є ріпак, то не рентабельно. Можливо, надіємося, ціна трохи піде. Бо хлористий калій минулого року коштував 14 тисяч за тонну, зараз — 45. Того року ріпак коштував до 20 тисяч за тонну, зараз — 10. Це, виходить, ніякі затрати воно не повертає”, — зазначив агроном.

Фермер Леонтій Гомоль додав, що не все гаразд і з логістикою.

“На кордоні стоять черги дуже великі, фітосанітарні зони, забиті вагони. В нас не підходять, широка колія, в Європі вузька. Там теж своя логістика. Багато нюансів. Не відомо коли, хто його в нас купить і за яку ціну”, — пояснив Леонтій Гомоль.

Разом з тим, зараз дефіциту пального немає, запевнив голова Асоціації фермерів Рівненщини Андрій Кузьмич.

“Вистачає, це не весняний період, коли дійсно був дефіцит. Єдиний момент — ціни. Зараз ціни на зернові немає, порти закриті. Наші закордонні партнери допомагають створити так званий сухий логістичний кордон, щоб можна було експортувати зерно, щоб була валютна виручка. Але основна маса зерна буде лишатися тут”, — сказав Андрій Кузьмич.

Після збору ріпаку у фермерському господарстві “Розквіт” розпочнуть жнивувати ярі зернові — ячмінь та пшеницю.

“Потрібно годувати наших українців, бо як не ми, то ніхто. Ми в тилу, допомагаємо забезпечити наших і військових хлібом, і цивільних громадян”, — наголосив водій Володимир Крук.

Як повідомила керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Надія Переходько, цьогоріч ранніх зернових культур, таких як пшениця, ячмінь, жито та овес очікують зібрати на площі приблизно 200 тисяч гектарів.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!