На Полтавщині зібрали на 200 тис. тонн менше зернових

Джерело:  Суспільне
сбор урожая зерно

На Полтавщині зібрали 1,5 мільйони тонн урожаю ранніх зернових. Це на 200 тис. тонн менше, ніж торік. Про це Суспільному розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов. За його словами, причиною меншої урожайності стала відсутність вологи.

В ангарі фермер Василь Бурлака зберігає 400 тонн зерна різних сортів. Це цьогорічний урожай ранніх зернових.

“Врожайність у цьому році менша за рахунок того, що була спрощена технологія (вирощування – ред.). Не було коштів у фермерів її (пшеницю – ред.) вчасно обробити, підживити. Не було, як минулорічне збути. Тому ці проблеми, як і в Україні, відбулися і на Полтавщині”, — каже фермер Василь Бурлака.

На Полтавщині зібрали менше зернових, ніж торік: чому саме
Фермер показує зерно. фото: Суспільне Полтава

Із ранніх зернових на Полтавщині цього року намолотили 1,5 мільйони тонн урожаю. Це на 200 тонн менше, ніж торік, говорить Сергій Фролов.

“Причина того, що ми отримали меншу урожайність, ніж минулого року, це відсутність вологи у той момент, коли зерно формувалося і наливалося. Є такий момент, він називається “вигорання”. Вигорання – це коли у посушливих умовах колос розвивається досить швидко, зерно не набирає необхідної ваги, йде швидке його дозрівання”, — говорить директор департаменту агропромислового розвитку Полтавщини Сергій Фролов.

Пшениці зібрали 1 мільйон 100 тисяч тонн, ячменю – понад 348 тисяч тонн, гороху – майже 21,5 тисячу тонн, жита намолотили 13,6 тисяч тонн. Це менше, ніж торік. Більше зібрати вдалося вівса – 9 тисяч тонн.

На Полтавщині зібрали менше зернових, ніж торік: чому саме
Зерно в ангарі. фото: Суспільне Полтава

“Жнива на Полтавщині завершилися. Вони йшли досить складно і досить довго. Це пов’язано з погодними умовами, тому що постійні дощі не давали можливості збирати урожай. І вони вплинули і на якість, і на темпи збирання. В цьому році ми маємо 1 мільйон 124 тисячі тонн (зерна – ред.). Це нормальний обсяг, його вистачить і для харчових потреб, і для посівної на наступний рік”, — додає Сергій Фролов.

“У нас в минулому році урожайність була за 60 центнерів із гектара, в цьому за 40 (центнерів із гектара – ред.). Цінова політика змінилася у зв’язку із цими проблемами, із війною не на користь селянину. Паливо було відсутнє, ціна (на пальне – ред.) була і 70, і 75 (гривень за літр – ред.) і вище. А зерна на сьогоднішній день ціна низька”, — розповідає фермер Василь Бурлака.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!