На Полтавщині аграрії посіяли 80% озимих культур

Джерело:  Суспільне
посівна

На Полтавщині у 80% аграрних господарств посіяли озимі культури. Пшеницею, ріпаком, житом та ячменем уже засіяли понад 190 тисяч гектарів площ. Загалом, під озимину у регіоні запланували виділити 238 тисяч гектарів землі.

Про це Суспільному розповів заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій.

На одному із полів сільськогосподарського кооперативу, що у Рублівській громаді почали посів озимої пшениці.Тракторист Костянтин Апостол разом із помічником засипають до сівалки зерно.

“Зараз ось посіємо пшеницю. Хліб для країни треба сіяти. Сіємо останнє поле вже”, ― каже Костянтин Апостол тракторист сільськогосподарського кооперативу “Батьківщина”.

У мою роботу входить контролювати чи не забивається і щоб чітко все посіялось. Отак ми сіємо – тут міндобрива, а тут пшениця. Щоб посів був гарний”, ― говорить працівник сільськогосподарського кооперативу “Батьківщина” Георгій Меринян.

Перед посівом зерна, площі спеціально готують, каже головний агроном Олександр Вертелецький.

“Проводимо основний обробіток ґрунту під посів, передпосівний обробіток ґрунту, вносимо мінеральні добрива. Де вносимо так, а де з посівом вносимо. Зерно протравлене, очищене. Всі технологічні операції, які необхідні, ми виконуємо”, ― каже агроном сільськогосподарського кооперативу “Батьківщина” Олександр Вертелецький.

Цьогоріч у господарстві під озимі культури виділили тисячу гектарів землі. Уже завершили посів озимого ріпаку та ячменю.

“Озимої пшениці посіяли по всьому господарству 600 гектарів. І на цьому полі ми завершуємо посівну кампанію в нашому господарстві. Якщо порівнювати з минулим роком, ми трішки зменшили посів озимих культур. Це пов’язано з тим, що заробляти на озимій пшениці ми стали набагато менше. Практично два роки підряд ми працюємо у збиток на озимій пшениці. Але дану культуру сіємо, бо це наш хліб”, ― каже агроном сільськогосподарського кооперативу “Батьківщина” Олександр Вертелецький.

Загалом, в області озимі культури вже посіяли у 80% господарств. Цієї осені ріпаком, житом, ячменем та пшеницею мають засіяти 238 тисяч гектарів землі. Про це розповів заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій. Це дещо більше ніж минулого року.

“Станом на сьогодні уже засіяли 190 тисяч гектарів озимих культур. Озимої пшениці 180 тисяч гектарів, озимого жита чотири тисячі, озимого ячменю – шість тисяч гектарів. Крім того, завершили посів озимого ріпаку на площі 41 тисяча гектарів. Практично площі, які були засіяні, до дощу, або ж одразу після дощу. А зараз є такі території, де дійсно дефіцит вологи в ґрунті”, ― розповідає заступник директора департаменту агропромислового розвитку Олег Палій.

“Маємо надію, що пройдуть дощі і ми отримаємо і тут сходи. На тих площах, що ми провели посів, стовідсотково отримані сходи. У задовільному стані знаходяться і посіви ріпака, і посіви озимого ячменю, і посіви озимої пшениці”, ― говорить агроном сільськогосподарського кооперативу “Батьківщина” Олександр Вертелецький.

Завершити посів озимих в області цього року планують до 15 жовтня, каже Олег Палій.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!