На півдні Харківщини вже почалися жнива, північ — готується

Джерело:  Суспільне
жнива

Південь вже почав, тепер північ Харківщини готується до жнив: у поля планують вийти аграрії у Чугуївському районі.

За словами агронома “Агрофірми імені Гагаріна” у селі Шелудьківці Чугуївського району Петра Швеця, у 2023 році розраховують на кращу врожайність, ніж була торік.

“Видова урожайність озимої пшениці непогана, вона десь за 4,5 тонни. До 5 тонн з гектара, я думаю. Ми залежимо від погоди”, — каже агроном.

За 3-4 дні у Шелудьківці планують почати жнива, якщо не завадить дощ, говорить Швець.

За його словами, під озимину засіяли 815 гектарів земель. Збирати також будуть соняшник і кукурудзу. У поля виведуть чотири комбайни. Їх вже відремонтували до сезону жнив, каже аграрій.

“Ми робили капітальний ремонт, всі робочі органи перевірені, підшипники поміняні. Він збирає зернові культури, соняшник і кукурудзу. Навантаження дуже велике на комбайни. Тому що площа загальна для прибирання майже 3 тисячі гектар”, — говорить Петро Швець.

Жнива на Харківщині розпочали на початку липня з південної частини області, говорить заступник начальника Харківської військової обладміністрації Євген Іванов.

Озимину планують зібрати з понад 200 тисяч гектарів: це на 20% менше площ, ніж до повномасштабного вторгнення, каже Іванов.

“Звісно, врожайність очікується нижча ніж у довоєнний час, тому що ціна торік на добрива і на логістику та паливо перевищували всі можливі максимуми”, — каже Іванов.

За його словами, цього року посівні площі в області збільшили шляхом деокупованих територій. Це дозволило посіяти більше соняшника, кукурудзи та інших культур.

“Те, що вдвічі збільшена цифра весняної посівної, каже, що в плані розмінування та звільнення територій, ми маємо прогрес. І наступного року на посівну весною ми розраховуємо вже не на 213 тисяч гектарів”, — говорить Євген Іванов.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!