На Півдні Болгарії очікується слабкий урожай пшениці

Джерело:  Bourgas
колосок

Цього року на Півдні Болгарії очікується слабкий урожай пшениці, тут виробники зерна на півдні Болгарії повідомляють про значне зниження врожайності пшениці другий рік поспіль, тоді як якість зерна залишається високою. Повідомляють болгарські ЗМІ.

Низькі закупівельні ціни не дозволяють фермерам покривати свої витрати, у той час як клімат і посуха посилюють труднощі, а фермери закликають уряд вжити термінових заходів щодо забезпечення водою для зрошення.

У регіонах навколо Пловдіва, Чирпана та Старої Загори врожайність приблизно на 50% нижча, ніж у попередні роки. Святослав Русалов, виробник зерна із села Праця, ділиться:

«Пшениця мала непоганий вигляд, але коли ми привезли комбайни, це виявилося великим розчаруванням. Врожайність плачевно низька, збираємо близько 300-350 кг, подекуди поле дає 400 кг, але це дуже рідкість. Минулого року врожайність коливалася у межах 400-500 кг».

Людмил Работов, голова Спілки зерновиробників Пловдіва, також висловлює стурбованість: «Ситуація не така, як ми очікували. Підраховуватимемо збитки, це дуже тривожно».

Незважаючи на чудову якість пшениці, низькі закупівельні ціни не дозволяють фермерам покривати витрати на виробництво. Деякі фермери розглядають можливість продажу техніки та зниження орендної плати, яку вони сплачують землевласникам. Русалов пояснює: «При собівартості виробництва близько 200 лв. поточна ціна 33 центи вимагає виходу 600 кг, а ми отримуємо лише 350 кг. Ціна має бути вдвічі вищою за нинішню».

Нестача води є серйозною проблемою. «Зрошувальні системи» інформують зерновиробників, що у них буде менше половини необхідної кількості води для зрошення. На даний момент у греблі «Пящаник» знаходиться близько 22 мільйонів кубометрів води, що вкрай замало. Роботов прокоментував: «Весняники зазнають великого стресу. Вони пішли палити нижнє листя соняшників та кукурудзи».

Виробники зерна вимагають якнайшвидшого вирішення проблеми іригації. Якщо держава забезпечить необхідні обсяги води, то фермери готові інвестувати в сучасні іригаційні системи.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!