На кордон з Європою вивозитиметься щомісяця 500-600 тис. т зернових – Богдан Костецький

Що буде із цінами на зернові старого врожаю? Укладатимуться чи ні трейдерами нові форварди і що робити з уже наявними аграріям? А також на чому агровиробникам та уряду зосередити увагу в рамках посівної 2022 року? Про це у бліц-інтерв’ю AgroPolit.com розповів операційний партнер в компанії «Барва Інвест» Богдан Костецький:

 Ціна зерна

AgroPolit.com: Чи планують трейдери закуповувати зараз зерно? Які взагалі зараз тенденції в цьому напрямку?

Богдан Костецький: Закупівлі на порти (їх ємність – 4-5 млн т на місяць) – на стопі. І невідомо, коли вони відновляться. На кордон з Європою (переважно – Польща) вивозитиметься щомісяця 500-600 тис. т зернових. Але то крапля в морі: 10% від необхідного. Спостерігається засилля продавців. Ціни на кукурудзу за останні 2-3 тижні впали з $290-310 DAP Poland до $260-280. Продати товар дуже важко – логістика забита.

AgroPolit.com: За яких взагалі умов будуть укладатися нові контракти, якщо взагалі вони будуть укладатися? 

Богдан Костецький: Контрактація й відновлення зернового експорту можливі тільки за умови повного завершення бойових дій. Плюс декілька місяців (в окремих випадках – тижнів у залежності від пошкоджень того чи іншого порту/терміналу) на відновлення інфраструктури.

Про форварди наразі говорити зарано

AgroPolit.com: Чи можна взагалі зараз думати про якісь форварди?

Богдан Костецький: Про форварди наразі говорити зарано. Потрібно зрозуміти, коли завершиться війна. Потрібно побачити структуру посівів ярих культур. Ціни навряд чи сильно впадуть, то ж якщо й фіксувати форварди, то в обмежених об’ємах.

AgroPolit.com: Що буде у випадку невиконання контрактів у зв’язку із війною тощо?

Богдан Костецький: У кожному окремому випадку такого невиконання треба вивчати, чи діяли форс-мажорні обставини (війна). Якщо діяли, то є чітка послідовність дій сторін (читаємо статтю форс-мажор в укладених контрактах).

Державі слід здійснити інтервенційну закупівлю продовольчого зерна в об’ємі до однорічної потреби на внутрішнє споживання

AgroPolit.com:  На що варто звернути увагу в рамках нової посівної?

Богдан Костецький: Виробникам слід грамотно структурувати ярі культури (врахувати потенційні проблеми з газом для сушки). Кукурудзу я б зменшив посіви, соняшник і сою збільшив би. Зважте на те, що наразі вже соняшник коштує 14 000 проти 22 000  грн перед війною. Це при тому, що олія коштує $1800 проти $1400 в середині лютого. Олію просто нема як експортувати, бо дуже обмежені канали експорту. Недостатність експортної інфраструктури та перевага пропозиції над попитом – все це тисне на закупівельні ціни.

Державі слід здійснити інтервенційну закупівлю продовольчого зерна в об’ємі до однорічної потреби на внутрішнє споживання. Це додасть ліквідності, поповнить обігові кошти для посівної, дасть імпульс економіці.

 

AgroPolit.com 

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!