На Кіровоградщині завершили жнива ранніх культур

Джерело:  Суспільне
жнива

Усі три з половиною тисячі господарств Кіровоградщини завершили збирати озимі культури на полях. Зібрали понад два мільйони тонн зерна, як і торік. Про це розповіла Суспільному керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. Що роблять на Кіровоградщині з врожаєм?

Цього року на Кіровоградщині посіяли менші площі озимих культур. У 2022 році було 440 тисяч гектарів. Цього року — 395 тисяч. Але зерна зібрали так само через зростання середньої врожайності. Вона цього року становить 44 центнери з гектара.

Ситуація з продажем українського зерна за кордон критична, говорить трейдер з Одеси Володимир Кошельник. Морські шляхи не захищені, бо Росія розірвала “зернову угоду”. “Шляхами солідарності” — залізницею, автодорогами й річками — зерно не встигають вивозити. Окрім того, п’ять сусідніх країн Євросоюзу заявили про бажання продовжити заборону на імпорт українського зерна.

“Я вже не говорю про ситуацію на Дунаї й на “великій воді”, у великих портах Одеси. Тобто “шляхи так званої солідарності” — немає цих шляхів. Могла б бути краща ціна, могла б бути дешевша логістика. За всі ці атаки й ризики платить, на жаль, український аграрій. Його продукція мала б коштувати на порядок більше”.

Нині Україна виробляє втричі більше агропродукції, ніж її споживає. На думку Володимира Кошельника, найефективніше було б продавати збіжжя водними шляхами. Для цього у річкових портах – на Дунаї – необхідно нарощувати обсяги відправлення зерна. А море потребує захищеного “зернового коридору”.

Перероблення зерна повинне стати альтернативою продажу за кордон. Про це говорить керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. З її слів, в області зайняті переробленням 249 підприємств. З них 150 — зерновими. Є українські й міжнародні програми, якими можна скористатися.

“Минулого року Уряд започаткував програму “єРобота” і “Власна справа”. Програма передбачає виділення грантів на розвиток переробки. До восьми мільйонів гривень можна отримати юридичній особі для закупівлі обладнання й запровадження нових технологій. Також є міжнародні фонди. Від USAID AGRO програма підтримує переробників в плані надання їм обладнання”.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!