На Кіровоградщині закінчили збір ранніх зернових та зернобобових

Джерело:  Суспільне
Жнива

У Кіровоградській області зібрали мільйон 841 тисячу тонн зерна ранніх зернових та зернобобових культур. Це озимі ячмінь і пшениця, ярий ячмінь, жито, горох, овес. Середня врожайність склала 43,3 центнера з гектара.

Про це на брифінгу розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської обласної військової адміністрації Валерія Фурманова.

За її словами, такі обсяги менші, ніж торік і попередні три роки. Це пояснюється зменшенням площ посівів ярих та озимих культур. Водночас якість зерна краща, якщо порівнювати з минулим роком. Продовольчого зерна зібрали більше, ніж фуражного. Погода цього року сприяла росту ранніх культур.

  • Озимого ячменю з площі 42 тисячі гектарів намолотили 195 тисяч тонн при урожайності 46,6 центнера з гектара.
  • Озимої пшениці з площі 317 тисяч гектарів зібрали один мільйон 449 тисяч тонн. Середня врожайність 45,7 центнера з гектара.
  • Ярий ячмінь зібрали з площі 43,2 тисячі гектарів. Намолотили 142, 6 тисячі тонн зерна. Середня урожайність 33 центнери з гектара.
  • Площі жита на Кіровоградщині щороку незначні. Це 700 гектарів. Його намолотили 2,4 тисячі тонн. Врожайність 34,3 центнера.
  • Крім цього, зібрали озимий ріпак на площі 67,3 тисячі гектарів. Його намолотили 150 тисяч тонн. Середня врожайність 22,4 центнера з гектара.

Нині аграрії готуються збирати пізні та технічні культури. Зі слів Валерії Фурманової, для них погода цього року була важкою.

“Нині в полі ще кукурудза, соняшник. Цього року ми маємо рекордну площу посіву соняшника за всі роки незалежності України. Це 642 тисячі гектарів, за рахунок зменшення площ кукурудзи. У другій декаді липня були надзвичайно складні погодні умови для вегетації пізніх сільськогосподарських культур. Через посуху вони перебувають у стресовому стані. Ми прогнозуємо зниження урожайності”.

Усього цього року на Кіровоградщині планують зібрати три мільйони 200 тисяч тонн зерна. Це з урахуванням і ранніх, і пізніх зернових культур. Торік було на 700 тисяч тонн більше. За словами Валерії Фурманової, на харчову продовольчу безпеку це не вплине. 90% зерна з області йде на експорт. Ціну на ринку вона називає сприятливою.

“Сьогодні маємо підвищення закупівельної ціни на зернові культури. По деяких культурах на 50% більше, ніж було торік. Зокрема, на пшеницю”.

Також вона розповіла, що нині Кіровоградська область лідирує за кількістю залучених кредитів. Ними на пільгових умовах скористалися 1127 господарств. Гроші залучаються для проведення робіт, закупівлі засобів захисту й пального.

Однією з найбільших проблем є брак працівників. Як і весною, їх не вистачає через мобілізацію. Якщо це дрібне чи середнє господарство, то керівники самі сідають за кермо трактора чи комбайна й залучають пенсіонерів.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!