На Грузію чекає гарний врожай пшениці – експерт

Джерело:  Sputnik Грузия
колоски

Зливи в Грузії за останній місяць хоч і завдали дискомфорту населенню, але добре позначилися на зерні, вважає експерт.

Урожай пшениці в Грузії у 2024 році може становити до 180 тисяч тонн, приблизно на 20% більше у порівнянні з 2023 роком, заявив виконавчий директор Асоціації виробників зерна та борошна Грузії Леван Сілагава.

Грузія протягом року споживає приблизно 800 тисяч тонн борошна. Більшість споживаної пшеничного борошна (приблизно 78%) надходить із Росії, що є найбільшим постачальником зокрема й зерна.

“Минулого року в Грузії зібрали 150 тисяч тонн пшениці, про що ми знаємо зі статистики. Цього року, ймовірно, буде на 20-30 тисяч тонн більше. Це попередні дані”, – заявив Сілагава у прес-клубі “Квіра”.

За словами Сілагава, сильні дощі в Грузії за останній місяць хоч і завдали дискомфорту населенню, але добре позначилися на зерні. Тепер, за його словами, головне, щоб погода залишалася безхмарною, щоб селяни змогли своєчасно зібрати свій урожай.

Урожай пшениці у Грузії почнуть збирати за кілька тижнів.

З метою підвищення конкурентоспроможності грузинської пшениці та сприяння її реалізації на місцевому ринку, за рішенням уряду з 12 червня до 1 листопада 2023 імпорт більше 200 кілограмів пшеничного борошна обкладався податком у розмірі 20 тетри за кілограм.

На початку жовтня тимчасове мито продовжили до 1 березня 2024 року та збільшили розмір податку на 25%, тобто податок встановлено у розмірі 250 ларі за 1 кілограм борошна. Термін дії мита продовжили вкотре у листопаді, до 1 вересня 2024 року.

Огляд ринку

Пшеницю вирощують у різних регіонах Грузії, але найбільші посіви у так званому винному регіоні країни – Кахеті, у районах Сігнаги та Дедоплісцкаро, та трохи у Сагареджо. У Дедоплісцкаро 55 тисяч гектарів орної землі, звідси до 80% займає пшениця та жито.

Також поля пшениці є в Квемо Картлі: в районах Болнісі, Марнеулі, Гардабані, є посіви в Цалці, Богданівці, Ахалкалакі та Ахалцісі, але там гірська місцевість та врожай дозріває пізніше. Невеликі поля пшениці є у регіоні Шіда Картлі, а саме в районах Горі та Карелі.

За даними статистики, у 2023 році виробництво пшениці в Грузії знизилося на 6,5% і склало 146,6 тисяч тонн. За цей період посівна площа пшениці становила 56,7 тисячі гектарів, а середня врожайність становила 2,6 тонни на один гектар.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!